SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Haastattelussa Arttu Hämäläinen – Tie harrastuksesta ammattiselostajaksi
  • Toimitus

Haastattelussa Arttu Hämäläinen – Tie harrastuksesta ammattiselostajaksi

julkaistu: 23.09.2018 17:47

Tänään Pelaajat.comin twitch-kanavalla nähdään Counter Striken FACEIT Major 2018 -turnauksen finaali. Vastakkain asettuvat Astralis ja NaVi. Ottelun selostaa Arttu Hämäläinen. Stuodiossa tänään myös mukana Jussi “gstus” Perälä. Haastattelimme Arttua miehen urasta ja miten hän on päätynyt ammattiselostajaksi.

Turnauksen finaali starttaa Suomen aikaa 20:10. Löydät lähetyksen twitch.tv-palvelusta nimellä pelaajatcom, tai voit klikata suoraan perille tästä linkistä.

Olet ilmeisesti 2000-luvun alussa aloittanut selostukset Jokereiden vieraspeleistä omakustanteena. Miten harrastuksesta tuli lopulta ammatti?

Harrastuksesta tuli ammatti oikeastaan viitisen vuotta sitten, kun Lahteen tarvittiin uusi mies koppiin selostamaan Pelicansin kotiottelut. Tämä piti tehdä nopealla aikataululla, ja jostain numeroni oli Lahteen päätynyt Radio Voiman päätoimittaja Matti Evelle, joka sitten soitteli ja kyseli hommiin. Kävin tekemässä testiselostuksen nopeasti Heinolassa ja sen perusteella Matti minut sitten aikanaan palkkasi. Siitä täytyy nostaa Masalle hattua, että mies otti ison riskin ottaessa töihin kokemattoman kaverin!

Miten päädyit selostamaan eurheilu-lähetyksiä?

Puolileikilläni aikanaan laittelin Tauroran pojille viestiä, että luppoaikana olisi siistiä kokeilla Dota 2 -pelien selostamista. Kun kerran lätkääkin voi tehdä ammattimaisesti, niin miksei Dotaakin? Onneksi Tauroran jätkät olivat avoimia idealle, ja teinkin kotikutoisen selostuksen muutama vuosi sitten.

Ammattimaisesti alettiin pikku hiljaa tekemään vasta, kun Benjamin “Notah” Läärä otti yhteyttä, ja heitti villin idean:  tehdään suora lähetys EPICENTER -turnauksesta! Siitä on nyt kaksi ja puoli vuotta, ja tässä välissä ollaan tehty kymmeniä isompia ja pienempiä tuotantoja maailman huipputurnauksista. Mukaan mahtuu myös mm. PUBGia ja CS:GO:ta, joten lajikirjoakin on matkan varrella kasvatettu. Kiitos tästä matkasta kuuluu eritoten ehdottomasti Tauroran jätkille, että antoivat shotin. Matkan varrella on oppinut tietenkin Dotasta paljon Benjaminilta, vaikka täytyy myöntää että opit ei välttämättä mun kohdalla ole omiin pelisuorituksiin yltäneet. Ehkäpä siksi mun paikka onkin selostuskopissa, ja hyvä niin!

Teet selostajanhommia kuitenkin ihan freelancerina? Sinua kuultiin kesällä mm. Ruudun jalkapallolähetyksissä, Dota 2 The Internationalissa Ylellä ja nyt Telialla Liiga-otteluissa. Miten ovi aukeni esimerkiksi Ylelle Dota2-lähetyksiin?

Teen tosiaan yrittäjänä eri urheilulajeja, ja tässä vuosien varrella on tullut selostettua kyllä rallisprintistä ja hiihtokisoista lähtien vaikka mitä! Kesällä esportsin lisäksi olen tehnyt tosiaan jalkapallon Ykköstä ja Veikkausliigaa Elisa Viihteeseen ja Ruudulle, ja nyt tietenkin syksyllä jatkuu hommat jälleen Lahdessa Radio Voimalla sekä Telian Liiga-tiimissä! Ylehän tekee Dotaa sangen harvoin verratuna esimerkiksi helpompiin FPS-peleihin (kuten Overwatch ja CS:GO), mutta oli todella hieno kokemus päästä tekemään The International suorana Ylelle! Jonkinlainen ilmiöhän tuosta setistä saatiin luotua loistavan studiotiimin ja selostuskaksikon ansiosta ja suomalaisittain hieno finaaliviikonloppu on noteerattu tiedotusvälineissä laajalti. Ylelle päädyttiin lopulta pitkien neuvottelujen jälkeen ja lähetys varmistuikin vasta lähellä itse pääturnausta. Hyvä niin ja iso kiitos Ylen suuntaan tästä mahdollisuudesta, toivottavasti jatkoa seuraa joskus!

Telia osti Suomen suurimman pelitapahtuman Assemblyn ja panostaa suuresti eurheiluun. Kuulemmeko jatkossa sinua myös eurheilussa ja mitä Telialla on luvassa jatkossa eurheilun saralla?

Telian suunnitelmista en osaa vielä sanoa mitään, tällä haavaa keskityn vahvasti jääkiekkoon, joka työllistääkin minua useamman ottelun verran viikossa. Eurheilu tulee toivottavasti kuulumaan työkansioon jatkossakin, enkä näe mitään syytä miksei Teliakin voisi tuolle kentälle mennä. Syksyn ja alkutalven kalenteri on minulla kuitenkin lyöty lukkoon aika pitkälti ja se sisältää esportsin osalta mm. Tauroran Dota 2 -turnauksen, joka nähdään suorana mm. Elisa Viihde Sportilta! Assemblyjen osalta toivottavasti jotain hommaa tulen tekemään, se selviää varmasti tässä lähikuukausina.

Vielä lopuksi. Veikkaus miten illan ottelussa Astralis – NaVi käy?

Sen mitä olen pelejä ehtinyt tässä katsomaan, sanoisin että kun maailman kaksi parasta joukkuetta ovat vastakkain, mitä vain voi tapahtua. NaVia ei ole kaaviovaiheessa vielä oikein kunnolla testattu, kun taas Astralis on joutunut tappelemaan tiensä finaaliin FaZe Clania ja Liquidia vastaan. Näyttävät voitot lukemin 2-0 kertovat vahvasta suoritustasosta, varsinkin kun Liquid jäi lukemienkin valossa kohtalaisen selkeästi Astraliksen jalkoihin. NaVin matka finaaliin on ollut verrattaen helpompi, puolivälierissä BIG vei vain 8 erää, välierissä MIBR 15, joten nyt saadaan ukrainalaisjoukkue ensimmäistä kertaa todelliseen testiin. Toivon tasaista finaalia ja uskonkin että NaVi vie yhden kartan, mutta voitto menee Astralikselle!

Kuva: Arttu Hämäläinen