SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Haastattelu: Maailmanmestari Jonne Halttunen vieraili Pelaajatcomilla ja kokeili ajosimulaattoria – “Positiivisesti yllättynyt”
  • Sauli
    Rautiainen

Haastattelu: Maailmanmestari Jonne Halttunen vieraili Pelaajatcomilla ja kokeili ajosimulaattoria – “Positiivisesti yllättynyt”

julkaistu: 19.11.2022 12:00

Rallin tuore maailmanmestari, kartanlukija Jonne Halttunen vieraili vastikää Pelaajatcomin studiolla Arttu “Olvari” Hämäläisen isännöimänä. Parivaljakko kokeili live-yleisön edessä Pelaajatcomin yhteistyökumppani Trak Racerin TR8-ajosimulaattoria. Voit nähdä lähetyksen tallenteen alta.

Rallin ammattilaisen arkea

Vain viikkoja ennen lähetystä Halttunen ja rallikuski Kalle Rovanperä kruunattiin sensaatiomaisesti rallin maailmanmestareiksi, viimeisimmästä Suomi-kullasta oli ehtinyt kulua aikaa parikymmentä vuotta. Haastattelussa vastaa kuitenkin rauhallinen voittaja.

“Mestaruuden jälkeen ensihuuma oli uskomaton, mutta ei se ikuisesti kestä. Voittohan tuli meille kesken kauden, eli aikaa rentoutumiseen ei paljoa ollut. Ammattilaisina juhlittiin, mutta aika pian aloitimme valmistautumisen seuraavaan kisaan”, Halttunen kertoo.

Toki mestaruus ei ollut vain yksi hetki, vaan se on näkynyt ja vaikuttanut kaikkialla parivaljakon elämässä. Kiinnostus ja kannustus Halttusta ja Rovanperää kohtaan ovat nousseet eksponentiaalisesti.

“Ihmiset ovat alkaneet huomaamaan paikoissa ja kiinnostumaan lajista, ja erityisesti myös muut kuin ralli-ihmiset. Olin esimerkiksi Jypin pelissä, ja jengi tuli pyytämään nimmareita.”

Viime viikolla Halttunen oli Japanissa, jossa ajettiin vuoden viimeinen kilpailu 10.-13. marraskuuta. Vaikka itse kisa kesti neljä päivää, vietti kartanlukija maassa kaksi viikkoa.

“Meidän työ on sellaista, että koko ajan tapahtuu jotain. Esimerkiksi ennen Japanin kisaa, meillä on testitajot, reitin varmistamiset ja muut valmistelut. Vain keihäänkärki on se rallin ajosuoritus mikä näkyy yleisölle”, Halttunen avaa.

“Laji on todella kokonaisvaltainen. Silloin kun kilpailin vielä SM-tasolla, niin en tajunnutkaan paljonko huipulla olo vaatii aikaa. Jos haluaa autourheilijaksi täytyy tehdä valinta, jossa luopuu paljolti omasta ajastaan. Toki usein vastaava päätös on pakko tehdä, jos haluaa olla todella hyvä jossain asiassa.”

Videopelaamisen konkari

Ennen Japania Halttunen ehti rentoutua Pelaajatcomin studiolla. 36-vuotias jyväskyläläinen on verkkopelaamisen konkari ja videopelien ystävä.

“Aloitin FPS-pelaamisen netissä Quake Worldin kautta, oltaisiinkohan oltu kuudennella luokalla. Pelimäärät olivat sellaisia, että sain kerran 1000 markan puhelinmaksu”, Halttunen naurahtaa.

Counter-Striken alkuaikoina vuosituhannen vaihteessa oltiin yhdessä vaiheessa Suomen ränkingissä parhaan 200 joukossa ja käytiin assyillakin pelaamassa”, Halttunen jatkaa ja paljastaa seuraavaksi jymypommin.

“Mietittiin mikä olisi joku uusi peli, jossa voitaisiin olla hyviä ja alettiin sitten hakata ensimmäistä Haloa. Lopulta oltiin siinä ranking 1. joukkue ja tehtiin ammattilaissopimuskin jonkun saksalaisen jengin kanssa. Eihän me siitä rahaa saatu, mutta joitain omia servereitä. Sillon se ei ollut niin iso juttu ja taso oli täysin eri kuin nyt.”

Ajosimulaattori yllätti positiivisesti

Pelaajatcomin studiolla Halttunen pääsi pelaamaan Trak Racerin TR8-ajosimulaattorilla. Yhdessä Olvarin ja yleisön kanssa kaksikko pelasi live-yleisön kanssa läpi illan.

“Olen simulaattorista positiivisesti yllättynyt. Mulla on kotona eri osista koottu custom-buildi, joka on erilainen kuin yhden firman tekemä rigi. Tämä oli tosi hyvä, ja sitä oppi nopeasti käyttämään. En ollut esimerkiksi tuota peliäkään aiemmin pelannut, mutta sen sai haltuun nopeasti. Jarrut, kytkimet ja vasteet olivat lähellä oikeaa tuntumaa. Itelläni on vaan tikku, joka napsahtaa, toi oli paljon realistisempi.”

Virtuaaliralliin Halttunen tuskin aikoo siirtyä, kun ralliura päättyy. 36-vuotiaalla on kuitenkin idea siitä, kauanko ura vielä kestää.

“Kartanlukijana voisin tehdä vielä Rovanperän jälkeen hommia uuden kuskin kanssa, on olemassa 50- ja 60-vuotiaitakin siinä hommassa. Mutta jos huipputasolla vielä Kallen kanssa tehdään sanotaan 10 vuotta, niin kyllä mä luulen, että sitten aktiiviura on molemmilta taputeltu.”