SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
F1 -Ennakko: Jatkuuko Lewis Hamiltonin dominointi myös Venäjällä?
  • Johannes
    Romu

F1 -Ennakko: Jatkuuko Lewis Hamiltonin dominointi myös Venäjällä?

julkaistu: 27.09.2018 19:29

Kauden 16. osakilpailu ajetaan Venäjällä, Sotshissa. Venäjän Sotshi muistetaan varmasti parhaiten talviolympialaisista vuonna 2014, mutta myös F1 –osakilpailu näki päivänvalon Venäjällä saman vuoden lokakuussa. Venäjän Gp ajetaan viidettä kertaa Sotshin kaupungissa. Kaupunkiradan pääsuunnittelijana on ollut tuttuun tyyliin Hermann Tilke.

Rata kiertää olympiakylän katuja ja sen läheisyydessä olevia olympialajien suorituspaikkoja. Radalla on pituutta noin 5,9 kilometriä, mikä on F1 –kalenterin neljänneksi pisin rata Span,Bakun ja Silverstonen jälkeen. Mutkia löytyy radalta 19 kappaletta.

Mustanmeren läheisyydessä sijaitseva Sotshi tunnetaan Venäjällä hyvänä matkailukohteena sen ilmaston takia, mikä takaa loistavat puitteet myös kisaviikonloppuun. Sääennusteet lupaavat koko viikonlopulle puolipilvistä ja poutaa, elohopean kivutessa 24 asteeseen.

Sotshin kaupunkirata ei ole rengasrasitukseltaan järin suuri, koska radan uusi asfaltti ei altista rengasta suurelle rasitukselle. Tämä antaakin rengasvalmistaja Pirellille mahdollisuuden tuoda hyperpehmeän rengasseoksen myös Sotshiin. Hyperpehmeän renkaan tunnistaa parhaiten vaaleanpunaisesta koodista. Muut rengasseokset Venäjän viikonloppuun ovat: pehmeä (keltainen) ja ultrapehmeä (violetti). Rengasseokset ovat täsmälleen samat kuin viime kilpailussa Singaporessa.

Kuljettajien rengasvalinnat Sotshiin

Sotshin kaupunkirata vaatii autolta sekä hyvää aerodynaamista pitoa, mutta myös suoranopeutta. Ennakkoasetelmat lupavaat Ferrarille hyvää viikonloppua ja vastaiskua Mercedeksen suuntaa –mutta asia ei ole niin yksinkertainen. Mercedes on ottanut Ferraria kiinni kehitystyössä niin renkaiden toimivuuden kuin auton rungon kanssa. Tästä hyvänä esimerkkinä on viime Singaporen kilpailu.

Singaporen piti olla Ferrarin totaalinen dominointi, mutta italialaiset olivat ilmeisesti liian tuudittuneita hyvään fiilikseen, ja Mercedes yllätti ne housut kintussa. Ferrarille  Singapore oli totaalinen fiasko kaikkine sekoiluineen –mihin ei yksinkertaisesti ole varaa tässä vaiheessa kautta. Mercedes sen sijaa otti niskalenkin Ferrarin orista. Mestaruudet alkavat viime kauden tapaan kallistua Mercdeksen suuntaan –toki kaikki on vielä Ferrarillakin omissa käsissä, mutta enää ei ole varaa virheisiin. Kaudesta on jäljellä kuusi osakilpailua, kun valmistajien piste-ero on 37 pistettä Mercedeksen hyväksi.

Kuljettajien mestaruustaistelu käydään Lewis Hamiltonin ja Sebastian Vettelin välillä, missä brittikuski on kasvattanut eroaan jo 40 pisteeseen.

Ferrari valtasi viime kaudella eturivin Sotshissa Sebastian Vettelin johdolla, mutta Valtteri Bottas ajoi uransa ensimmäiseen voittoon hyvän lähdön ansiosta. Suomalaisjuhlia on turha odottaa tänä vuonna, sillä jokainen tietää mikä  Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen rooli on loppukaudella –ykköskuljettajan kilpimies.

FIA on pidentänyt Sotshin pääsuoran DRS -aluetta helpottamaan ohituksia. Viime vuonna ohituksia nähtiin ensimmäistä kierrosta lukuunottamatta yksi, mikä ei takaa pidennyksestä huolimatta kilvanajoa tänäkään vuonna -kun tiedetään kuinka vaikea nykyautoilla on ohittaa.

Lewis Hamilton on ollut aivan uskomattomassa vireessä kahdessa edellisessä kilpailussa, vaikka ennakkoasetelmissa brittikuski on vähätellyt omia tekemisiään. Jatkuuko Lewis Hamiltonin dominointi myös Sotshissa ? –Mercedes kun on aina poistunut Venäjän maaperältä voitto taskussaan.

Venäjän Gp:n aikataulu

Perjantai 28.09
1. harjoitukset klo 11.00
2. harjoitukset klo 15.00

Lauantai 29.09
3. harjoitukset klo 12.00
Aika-ajot klo 15.00

Sunnuntai 30.09
Kilpailu klo 14.10

Huippuhetket 2017

Aika-ajot ja kilpailu

Lähteet: Pirelli, Formula 1