SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
F1-Ennakko: Legendaarinen Brasilian Interlagos
 • Johannes
  Romu

F1-Ennakko: Legendaarinen Brasilian Interlagos

julkaistu: 08.11.2018 09:34

F1 –kaudesta on jäljellä kaksi osakilpailua, kun F1 –sirkus saapuu legendaariselle Interlagosin moottoriradalle Brasilian Sao Pauloon. Interlagosin moottorirata, joka myös tunnetaan nimellä Autódromo José Carlos Pace, ajetaan poikkeuksellisesti vastapäivään. Rata sisältää 15 mutkaa, joista suurin osa on ”nopeita mutkia”. Ratakierros on pituudeltaan 4.3 kilometriä ja kilpailussa ajetaan 71 kierrosta.

Interlagosin rata on niitä harvoja vanhanliiton alkuperäisiä ratoja, joita ei ole muokattu oleellisesti. Rata on erittäin pomppuinen, vaikka asfalttia on uusittu moneen eri otteeseen. Tästä syystä johtuen rata on erittäin fyysinen ajettava lämpimien olosuhteiden vallitessa. Interlagosin moottorirata on katsojaystävällinen, mutta koska olemme Brasiliassa, on siellä myös oma kulttuuri, jengitoiminta sekä muut Etelä-Amerikan suurkaupungin murheet. Moni talli panostaakin hyvään turvallisuuteen Brasilian viikonloppuna tuomalla lisää turvamiehiä sirkuksen ympärille.

Kuljettajien rengasvalinnat Interlagosiin

Rengasvalmistaja Pirelli tuo täsmälleen samat rengasseokset Brasiliaan kuin viime vuonna. Tallien sekä kuljettajien rengasvalinnoissa ei suuria eroja ole, ja kilpailu ajetaan kuivissa olosuhteissa läpi yhdellä pysähdyksellä.

Aika-ajon merkitys Interlagosissa

Brasilian Interlagosin radalla on aika-ajolla erittäin suuri merkitys kilpailun kannalta. Hyviä ohituspaikkoja on vain muutama, mutta ennen kaikkea nykyautoilla on äärimmäisen vaikea ajaa edessä olevan auton takana likaisen ilman ansiosta. Viime kaudella paalupaikan vei Valtteri Bottas, mutta suomalaisässä joutui nöyrtymään startissa Ferrarin Sebastian Vettelille, jonka jälkeen possujunamainen-ilmiö oli valmis. Kisa viedään läpi yhdellä pysähdyksellä, mikä nostaa paalupaikan arvoa kilpailussa entisestään, koska strategiarintamalla ei poikkeuksia nähdä kärkitallien osalta.

Ennakkoasetelmat

Trooppinen ilmasto voi tuoda oman lisämausteen Brasilian viikonloppuun, jonne on luvattu koko kisaviikonlopuksi epävakaista säätä sekä ukkoskuuroja. Tätä varmasti toivotaan myös Red Bullin leirissä, sillä Red Bull ei pysty haastamaan Ferraria ja Mercedestä kuivalla kelillä, koska rata on nopea, eikä härkätallin auton ominaisuudet pääse esiin Interlagosin mootttoriradalla. Kuivassa kelissä on luvassa Ferrarin ja Mercedeksen tiukka vääntö vielä hengissä olevasta valmistajien maailmanmestaruudesta, jossa Ferrari voi ottaa suuria riskejä. Sateen sotkiessa, Red Bull tulee myös hämmentämään kärkitaistelua.

Suomalaisilta odotetaan hyvää panosta myös tänä vuonna Interlagosissa, kun viime vuonna molemmat sankarit olivat podiumilla. Kuljettajien mestaruustaistelun ratkettua, käydään hyvä vääntö siitäkin huolimatta kolmossijasta. Kimi Räikkönen pitää hallussaan kyseistä sijoitusta, mutta Bottas ja Max Verstappen vaanivat aivan iskuetäisyydellä. Räikkönen on tunnetusti viihtynyt Interlagosissa, ja jokainen suomalainen moottoriurheilun ystävä muistaa varmasti, mitä tapahtui vuonna 2007 Interlagosissa  –niinpä.

Valmistajien pistetilanne

 1. Mercedes 585
 2. Ferrari 530
 3. Red Bull 363
 4. Renault 114
 5. Haas 84
 6. Mclaren 62
 7. Force India 47
 8. Sauber 36
 9. Toro Rosso 33
 10. Williams 7

Kuljettajien pistetilanne (kärkikuusikko)

 1. Lewis Hamilton 358
 2. Sebastian Vettel 294
 3. Kimi Räikkönen 236
 4. Valtteri Bottas 227
 5. Max Verstappen 216
 6. Daniel Ricciardo 146

Brasilian kisaviikonlopun aikataulu

Perjantai 9.11

vapaat harjoitukset klo 15.00

vapaat harjoitukset klo 19.00

Lauantai 10.11

vapaat harjoitukset klo 16.00

aika-ajot klo 19.00

Sunnuntai 11.11

kilpailu klo 19.00

 

 

Lähteet: Pirelli, Formula 1