SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
F1 -Ennakko: Ratkeaako kuljettajien maailmanmestaruus Austinissa?
  • Johannes
    Romu

F1 -Ennakko: Ratkeaako kuljettajien maailmanmestaruus Austinissa?

julkaistu: 18.10.2018 22:33

F1 –sirkus laskeutuu Yhdysvaltoihin, kun edessä on kauden 18. osakilpailu. Yhdysvaltojen Gp ajetaan seitsemättä vuotta peräkkäin Texasin Austinissa. Austinin rata näki päivänvalonsa ensimmäistä kertaa F1 –kalenterissa vuonna 2012. Radan on suunnitellut suunnitelijaguru Hermann Tilke, jonka käsiala näkyy myös muissa F1 -kalenterin radoissa.

Circuit of the Americas-nimeä kantava rata ajetaan vastapäivään. Mutkia löytyy 20 kappaletta, joita on levennetty vuosien saatossa helpottamaan ohituksia. Pituutta Austinin radalla on noin 5,5 kilometriä ja korkeuseroja 41 metriä. Kilpailussa ajetaan 56 kierrosta.

FIA laittoi myös oman soppansa alkavaan viikonloppuun lisäämällä 16. ja 17. mutkaan kivetyksiä. Syynä kyseille skenaariolle on viime kaudella tapahtunut Max Verstappenin ohitus viimeisellä kierroksella Kimi Räikkösestä. Verstappen ei kunnioittanut ajolinjoillaan FIA:n sääntöjä, vaan ajoi mutkat suoriksi ohittaen Räikkösen. Verstappen joutui kuitenkin nöyrtymään FIA:n edessä ja näin Räikkönen sai pitää kolmostilan. Kyseinen temppu ei enää tulevana viikonloppuna onnistu.

Rengasvalmistaja Pirelli tuo samat rengaseokset Austiniin kuin viime kaudella. Austinin kovin rengasseos on soft, jonka tunnistaa parhaiten keltaisesta koodista. Keskikova seos on supersoft, joka on punainen. Aika-ajorenkaana toimii ultrasoft, jonka tunnistaa violetista koodista.

Kuljettajien rengasvalinnat Austiniin

Rengasseokset mahdollistavat myös erinlaiset strategiat. Viime vuonna Lewis Hamilton ajoi kilpailun voittoon yhdellä pysähdyksellä, kun Sebastian Vettel sijoittui toiseksi kahdella pysähdyksellä. Austinin rata myös rasittaa rengasta suhteessa muihin ratoihin huomattavasti enemmän.

Ennakkoasetelmat ovat todella mielenkiintoiset, sillä Lewis Hamiltonilla on mahdollisuus ratkaista kuljettajien maailmanmestaruus itselleen tulevana viikonloppuna. Yksinkertaisuudessaan sävelet ovat aivan selvät; Hamiltonin tarvitsee saada kahdeksan pistettä enemmän kuin Vettel, niin brittikuski juhlii viidettä maailmanmestaruuttaan Amerikan maaperällä.

Mercedes lähtee ennakkosuosikkina myös Austiiniin, mutta sääolosuhteet saattavat sekoittaa pakkaa kunnolla. Perjantain sateen mahdollisuus on 60 prosentin luokkaa ja se kasvaa lauantaiksi 70 prosenttiin. Ja kun kisaan on luvattu poutaista säätä, tekee se myös talleille viikonlopun todella haasteelliseksi. Näin ollen kisa saatetaan viedä lävitse tilanteessa, missä talleilla ei ole yhtään dataa kuivankelin rengasseoksista. Jos ennusteet pitävät paikkansa, kilpailusta on luvassa todella mielenkiintoinen.

Suomalaisille on tuttu apukuskin rooli tarjolla –ainakin Valtteri Bottaksella. Räikkösen tilanne on sitten mielenkiintoisempi. Maranellossa ollaan jälleen kerran sorruttu samoihin virheisiin kuin viime kaudella. Italialaisten työskentely on ollut taas sitä luokkaa, että kaudesta on jäämässä totaalinen fiasko käteen. Suurimmissa huhuissa myös tähtikuski Sebastian Vettel on liipaisimella virheidensä takia, ja Ferrarin tallissa uskotaan olevan kriisi päällä. Myös mekaanikot ovat osoittaneet mieltä siitä, että Vettel on itse ryssinyt mestaruutensa, eikä syy ole huonossa autossa.

Räikkönen tuskin menettää yöuniansa tällä kaudella Ferrarin takia –Räikkösen olemuksesta päätellen. Jäämies on ollut todella rento median edessä. Kilvanajoa edelleen rakastava jäämies voikin olla viikonlopun ”musta hevonen”, mutta karu tosiasia on kuitenkin se, että Maranellossa ei lippu nouse salkoon ainakaan merkki-tai kuljettajan maailmanmestaruuden johdosta –vain jostain muusta syystä.

Bottakselle Hamiltonin mestaruuden varmistuminen antaisi suomalaiselle mahdollisuuden vielä napata kauden avausvoitto –niin paljon hommia nastolainen on tehnyt brittikuskin eteen, että Toto Wolff on sen voiton Bottakselle velkaa.

Nähtäväksi jää juhliiko Lewis Hamilton mestaruutta Austinissa, vai löytyykö Ferrarilta kaiken sekasorron keskellä vielä potentiaalia pitkittää Mestaruustaistelua?

F1 -aikataulu Austin 2018 Suomen aikaa

Perjantai 19.10

1. harjoitukset klo 18.00

2. harjoitukset klo 22.00

Lauantai 20.10

3. harjoitukset klo 21.00

Sunnuntai 21.10

Aika-ajot klo 00.00

Kilpailu klo 21.10

 

Lähteet: pirelli, formula1