SEURAA MEITÄ:
×

BLAST

ETUSIVU / BLAST
Ennakko: BLAST Premier Fall alkaa tänään — Pelaajatcom näyttää ottelut suorana
 • Juuso
  Syngelmä

Ennakko: BLAST Premier Fall alkaa tänään — Pelaajatcom näyttää ottelut suorana

julkaistu: 16.09.2021 12:00

BLAST Premier Fall -turnaus alkaa tänään. 12 huippujoukkuetta on jaettu kolmoon lohkoon. Jokaisesta lohkosta 2 parasta pääsee marraskuun laneille BLAST Premier Fall -finaaleihin. Tässä jutussa Pelaajatcomin toimittaja pohtii ajatuksiaan tulevasta turnauksesta. Pelaajatcom näyttää ottelut Twitch-kanavallaan.

(Juttu jatkuu soittimen jälkeen.)

A-lohko: Astralis, Evil Geniuses, Vitality (jatkoon), Liquid (jatkoon)

A-lohko on täynnä muutoksen tuulia. Astraliksen kapteeni Lukas “gla1ve” Rossander odottaa esikoistaan eikä osallistu turnaukseen. Andreas “Xyp9x” Højsleth tekee ainakin väliaikaisesti paluun kokoonpanoon, mutta miten motivoitunut Astralis-veteraani on?

Xyp9x:n kyvyt tiedetään, mutta joukkueelta puuttuu mielestäni liikaa palasia jatkopaikkaa ajatellen. Gla1ve on valehtelematta menestyksekkäin ja parhain pelinsisäinen johtaja, jota joukkue tarvitsee. Nicolai “device” Reedtzin lähtö on kuitenkin jättänyt selvän aukon joukkueeseen.

Kuukausia Devicen lähdön jälkeen Astralis sai joukkueeseensa kauan kaivatun AWP-pelaajan, kun nuori Philip “Lucky” Edwald liittyi joukkueeseen. Ainakin toistaiseksi on sanomattakin selvää, ettei Lucky pysty täyttämään devicen saappaita joukkueessa.

Jos vielä devicen aikaan sekä Peter “dupreeh” Rasmussen että Emil “Magisk” Reif väläyttivät useasti olevansa aivan yhtä hyviä kuin device, nykyään tilanne on toinen. Joukkue on yksinkertaisesti rikkinäinen, eikä samasta dominanssista ole pelaajavaihdosten myötä tietoakaan. Mikäli gla1ve olisi mukana, nostaisin joukkueen haastamaan jatkopaikassa Vitalitya ja Liquidia, mutta nyt en usko tanskalaisjoukkueen turnauksen päätyvän muuhun kuin pettymykseen.

Astralis pelaa turnauksessa ilman gla1vea, mikä tuo joukkueelle entistä enemmän haasteita. (Kuva: Astralis)

 

Evil Geniuses oli jo ennen tätä päivää A-lohkon heittopussina pidetty joukkue. Joukkueen pelinsisäinen johtaja Peter “stanislaw” Jarguz on edelleen väliaikaisella tauolla ja hänet korvaa ESL Proliigan tapaan joukkueen valmentaja, Damian “daps” Steele.

Evil Geniuses voitti ESL Proliigan lopputurnauksessa vain yhden kartan FaZe Clania vastaan. Turnaustilasto oli musertavaa jälkeä pohjoisamerikkalaisille. Ei yhtään voittoa, viisi tappiota. Kun tähän liitetään mukaan fakta, ettei joukkueen luottopelaaja Vincent “Brehze” Cayonte osallistu hänkään BLASTin turnaukseen, on joukkueen kohtalona todennäköisesti sama kuin ESL Proliigassa: pienellä onnella yksi karttavoitto, ja sekin rikkinäistä Astralista vastaan. Brehzen korvaa turnauksessa bulgarialainen Teodor “SPELLAN” Nikolov.

Vitality lähtee kirjoissani A-lohkon ennakkosuosikkina. Vaikka nuori ja kokematon Jayson “Kyojin” Nguyen Van ei ole vielä löytänyt vakituista rooliaan ja paikkaansa ranskalaisjoukkueella, on ESL Proliigan niukka finaalitappio maailman parhaalle, Natus Vincerelle, osoitus joukkueen kyvyistä ja vaarallisuudesta.

Toki joukkue nojaa paikoin hyvinkin selvästi Mathieu “ZywOo” Herbautiin, mutta muut pelaajat ovat alkaneet ottaa enemmän roolia ja joukkueen peli näyttää turnaus turnaukselta paremmalta.

Kokemattomuus Kyojinin ja Kévin “misutaaa” Rabierin kohdalla voi olla joukkueelle vaaraksi. Muu lohko on kuitenkin Liquidia lukuun ottamatta niin hajalla, että en usko maailmanlistan 5. parhaan joukkueen putoavan jatkosta. Joukkueen kapteeni Dan “apEX” Madesclaire kehui ESL Proliigan finaalitappion jälkeen nuorukaisiaan (misutaaa ja Kyojin) näiden kehityksestä. Uskoakseni kehitys tulee jatkumaan myös BLASTin aikana ja näemme Vitalityn marraskuun BLAST-laneilla.

Liquid sai jatkopaikkaansa ajatellen unelmalohkon. Gla1ven kanssa pelaava Astralis olisi ollut joukkueelle haaste, mutta nyt nousuvireinen pohjoisamerikkalaisjoukkue on kirjoissani toinen jatkopaikan ottaja Vitalityn lisäksi.

Joukkueen pelinsisäisestä johtajasta liikkuu toisinaan vaihtelevaa tietoa, mutta käsitykseni mukaan pelinsisäinen johtaja on ansaitusti brasilialaislegenda Gabriel “FalleN” Toledo. Ennen häntä pelinsisäisenä johtajana on toiminut Jake “Stewie2K” Yip.

FalleN on tuonut joukkueelle piristäviä taktiikoita, mutta ennen kaikkea vapauden Stewie2K:lle pelata enemmän kuin aikaansa ennen pelinsisäistä johtajuutta. Kun tähän lisätään Jonathan “EliGE” Jablonowskin entry-pelaaminen sekä Keith “NAF” Markovicin ja Michael “Grim” Wincen tukipelaaminen, on Liquid vahvoilla A-lohkossa. Avausottelussa joukkue saa vastaansa Vitalityn, joten todennäköisesti pohjoisamerikkalaiset joutuvat hakemaan jatkopaikkaa lower bracketin kautta.

Liquidilla on iskun paikka A-lohkossa. (Kuva: Team Liquid)

 

A-lohkon avausottelut pelataan huomenna (16. syyskuuta) seuraavalla aikataululla:

  • 17.30: Astralis — Evil Geniuses
  • 20.30: Vitality — Liquid

B-lohko: G2 (jatkoon), MIBR, NIP (jatkoon), BIG

G2 lähti pelaajatauolle useamman semifinaalipaikan ja yhden finaalipaikan (IEM Köln 2021) jälkeen. Paluu tauolta ei mennyt aivan nappiin, kun eurooppalaisjoukkue jäi häntäpäähän ESL Proliigan turnauksessa. Joukkue otti lohkovaiheessa karttavoitot Sinnersia, Complexitya ja Virtus.prota vastaan, mutta karsiutui lopulta Evil Geniusesin tapaan jatkosta. Viisi tappiota, ei yhtään voittoa.

Nyt joukkue on saanut hioa taktiikoitaan kuntoon surkean ESL Proliigan turnauksen jälkeen. Mikäli joukkueen Instagramia on uskominen, joukkueen pelinsisäinen johtajana toimii Nikola “NiKo” Kovač. Henkilökohtaisesti pidän parempana vaihtoehtona Nemanja “nexa” Isakovićia, jonka johtajuus mahdollistaa sen, että NiKon täysi potentiaali pääsee esiin. Toisaalta emme tiedä mitä joukkueen sisällä tapahtuu emmekä sitä, miten tuore muutos on kyseessä. NiKo on taitojensa lisäksi tunnettu egostaan, mutta en näe sen tulevan BLASTin lohkovaiheessa joukkueen jatkopaikan tielle. Joukkueen on oltava kuitenkin hereillä etenkin NIPiä ja BIGiä vastaan. Jatkopaikka ei missään nimessä ole ilmainen.

G2 lähtee NiKon johdolla puhdistamaan nimeään surkean ESL Proliigan turnauksen jälkeen. (Kuva: G2 Esports)

 

B-lohkon heikoimpana lenkkinä voidaan pitää brasilialaista MIBR-joukkuetta. Joukkueen voittoprosentti edellisen kolmen kuukauden aikana on vajaa 39% eikä joukkue ole juurikaan pelannut huippujoukkueita vastaan. Toki joukkueessa on entinen maailmanluokan tähti Ricardo “boltz” Prass, mutta hän ei ole kuin ZywOo tai Na’Vin Aleksandr “s1mple” Kostyliev. Hän ei pysty kantamaan joukkuetta yksin voittoon edes heikompia vastustajia vastaan. Rehellisesti sanottuna yllätyn, jos brasilialaiset raapivat kasaan edes yhden karttavoiton tässä lohkossa. Vaatisi muilta kolmelta joukkueelta täydellistä epäonnistumista, mikäli MIBR nähtäisiin marraskuun laneilla.

Devicen joukkueeseensa rekrytoinyt NIPiä voitaisiin kuvailla adjektiivilla ailahtelevainen. Devicen ja Fredrik “REZ” Sternerin yhteispeli näytti pitkään hyvältä, ja allekirjoittanut näki kaksikossa potentiaalia nousta samanlaiseksi duoksi kuin esimerkiksi Na’Vin s1mple ja Denis “electronic” Sharipov. Nyt näyttää enemmänkin siltä, että REZ on joukkueen potentiaalinen tähtipelaaja, eikä device, mitä varten hänet joukkueeseen todennäköisimmin värvättiin. Toki REZ on myös ailahdellut pistetaulukon laidalta toiselle, mutta hänen ja muun joukkueen löytäessä tasaisemman otteen, on joukkueella täysin realistista päästä jatkoon B-lohkon joukkueista yhdessä G2 Esportsin kanssa.

Saksalainen BIG on NIPin tapaan epätasainen joukkue. Ismailcan “XANTARES” Dörtkardeşin siirtyminen Eternal Fireen ei ole tehnyt hyvää joukkueelle. Tanskalainen Nicklas “gade” Gade ei yksinkertaisesti ole samantasoinen tähtipelaaja. Ja siitäpä joukkueessa kiikastaakin. Joukkueen pelinsisäinen johtaja, Johannes “tabseN” Wodarz ja AWP-pelaaja Florian “syrsoN” Rische väläyttelevät toisinaan upeita yksilösuorituksia, mutta jotta joukkue pääsisi takaisin huipulle, olisi esimerkiksi syrsoNin otettava enemmän painolastia harteilleen. BIG voi kuitenkin aina yllättää ja sillä on mahdollisuudet haastaa ailahteleva NIP ja jopa huonosta turnauksesta paluun tekevä G2 Esports.

BIGillä on kova työ päästä jatkoon ilman XANTARESia. (Kuva: BIG Clan)

 

B-lohkon avausottelut pelataan maanantaina 20. syyskuuta seuraavalla aikataululla:

  • 17.30: G2 — MIBR
  • 20.30: NIP —BIG

C-lohko: Na’Vi (jatkoon), OG, FaZe (jatkoon), Complexity

Lohkon selkeä ennakkosuosikki on maailman tämänhetkinen ykkösjoukkue Na’Vi. Jo pelkästään s1mplen tykittämät lukemat edellisten turnausten aikana riittävät kenet tahansa vakuuttumaan Na’Vin jatkopaikasta. Joukkueen yhteispeli toimii loistavasti yhteen ja jokainen ottaa tarvittaessa roolia. Navi Jr. -joukkueesta Egor “flamie” Vasilyevin tilalle nostettu Valeriy “B1T” Vakhovskiy on joidenkin kirjoissa murtautumassa jopa HLTV:n TOP20-pelaajalistalle tänä vuonna. Ilya “Perfecto” Zalutskiya suitsutetaan tämän hetken parhaana support- ja clutch-pelaajana. Electronic on ollut jo pitkään s1mplen aisapari ja Kirill “Boombl4” Mikhailov on löytämässä joukkueen valmentajan (Andrey “B1ad3” Gorodenskiy) kanssa oikeita sivuja taktiikkavihosta. Avausottelut ovat toisinaan vaikeita Na’Ville, joten sellaisen tapahtuessa BLASTeilla, ei kannata hätääntyä. Olisi nimittäin katastrofi mikäli CIS-joukkue ei menisi kirkkaasti jatkoon. Oli vastassa ketä tahansa.

Yhden joukkueen on kannettava epäonnistujan viittaa ja se on tässä kivenkovassa lohkossa valitettavasti Aleksi “Aleksib” Virolaisen OG. Perustelen valintaani sillä, että lohkossa on vastassa koko turnauksen ylivoimainen suosikki Na’Vi sekä bootcampilla harjoitellut FaZe.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että FaZe nähdään BLAST-finaaleissa. Toki joukkueelta puuttuu edelleen se aivan terävin kärki, mutta niin puuttuu OG:ltakin. Näen FaZen pelaajissa ja kokoonpanossa lopulta hieman enemmän potentiaalia kuin OG:ssa. Finn “Karrigan” Andersen pystynee nostamaan joukkueensa aina juuri oikeaan aikaan parhaimmalle tasolleen. Samaan hengenvetoon todettava, että OG tulee kiistatta olemaan yksi ennakkosuosikeista BLAST Showdown -turnauksessa, josta on mahdollisuus päästä vielä jälkijunassa mukaan marraskuun BLAST-finaaleihin.

FaZe Clan on kapteeninsa Karriganin johdolla kova pala muille purtavaksi. (Kuva: FaZe Clan)

 

Complexity menetti tähtipelaajansa loukkaantumiselle, kun Kristian “k0nfig” Wienecke toipuu leikkauksesta. Joukkue sai tilalle todellisen tähden, tai ainakin entisen sellaisen, kun BLASTeilla joukkueen kanssa pelaa brassitähti Marcelo “coldzera” David. Coldzera ei ole ollut kuitenkaan omalla tasollaan sen jälkeen, kun SK Gaming dominoi CS:GO-maailmaa. Lisäys on joukkueelle joko loistava tai sitten täydellinen huti. Tässä lohkossa uskon sen olevan huti. Joukkueen kykyjä on mahdotonta arvioida, mutta kahden tuoreen pelaajan (Patrick “es3tag” Hansen ja coldzera) sisäänajo joukkueeseen vie varmasti enemmän aikaa, kuin mitä joukkueella on ollut ennen turnausta.

C-lohkon avausottelut pelataan perjantaina 24. syyskuuta seuraavalla aikataululla:

  • 17.30: Na’Vi — OG
  • 20.30: FaZe — Complexity

Lähde: HLTV

Kuvalähteet: Astralis, Liquid, G2, BIG, FaZe

Kansikuva: OGcsgo

Tuoreimmat uutiset: