SEURAA MEITÄ:
×

DOTA 2

ETUSIVU / DOTA 2
Dota-kommentaattori kritisoi The Internationalia ja Valvea – Yhtiö kysyi, mihin joukkueita tarvitaan?
  • Niko
    Nikkilä

Dota-kommentaattori kritisoi The Internationalia ja Valvea – Yhtiö kysyi, mihin joukkueita tarvitaan?

julkaistu: 12.10.2020 11:30

Dota 2:n suurturnaus The International on jälleen noussut uutisiin viime viikolla. Ensi vuonna järjestettävän turnauksen palkintopotti nousi ennätysmäiseen 40 miljoonaan dollariin, joten kyseessä on kiistattomasti historian rahakkain e-urheiluturnaus.

Suuret summat eivät kuitenkaan kerro kaikkea. Tunnettu Dota 2 -kommentaattori Kyle “melonzz” Freedman julkaisi ennätyspotin mainingeissa mielipidekirjoituksen, jossa tämä kritisoi The Internationalin ympärillä pyörivää uutisointia sekä Valven suhtautumista Dotan e-urheilutoimintaan.

Freedman nosti muun muassa esille sen, että The Internationalin alati kasvava palkintopotti on vienyt huomion muilta turnauksilta. Siitä on tullut joukkueen menestyksen ainoa mittari; pitkin vuotta dominoinut joukkue jätetään unholaan, jos nämä eivät onnistu voittamaan The Internationalia. Myös ansaitsemismahdollisuudet painottuvat raskaasti nimenomaan The Internationaliin, mikä tuntuu olevan tarkoituksenmukaista.

“Kuten useimmissa e-urheilulajeissa, Dota 2:n maailmanmestaruustapahtuma toimii pääasiassa kehittäjän markkinointityökaluna. Joka elokuu Valve vahvistaa asemansa “isompana ja parempana” kuin kilpailijansa. Mutta toisin kuin näiden kilpailijoiden kohdalla, Valven tuki alkaa ja loppuu elokuussa”, Freedman kirjoitti.

Kirjoituksessa luetellaan monia tapoja, joilla Valve on asettunut vastarintaan e-urheiluorganisaatioiden kanssa. Freedmanin mukaan yhtiö oli eräässä tapaamisessa TI-osallistujajoukkueiden kanssa sanonut: “Emme ymmärrä mitä organisaatiot tekevät Dota 2:n hyväksi. Mihin me tarvitsemme teitä?”

Yhtiö oli myös toiminut varsin kylmästi, kun organisaatiot olivat lähestyneet näitä Dota 2:n pelaajakortteihin liittyen. Koska korteissa käytettiin organisaatioiden logoja, nämä olivat pyytäneet osuutta niiden tuloista. Valven vastaus oli ollut: “Emme tajunneet että tämä on ongelma. Voimme poistaa joukkueiden IP:t jos haluatte. Nämä tuottavat vain mitättömän määrän rahaa”. Freedman antoi kuitenkin ymmärtää, että “mitätön määrä” saattaa Valven tapauksessa olla varsin merkittävä, jopa kuusinumeroinen summa per joukkkue.

Kirjoituksessa annetaan kuva, että Valven tavoitteena on ollut kohdistaa kaikki skenen rahahanat omaan pussiinsa. Esimerkiksi kolmannen osapuolen tournament compendiumit auttoivat kasvattamaan turnausten palkintopotteja merkittävästi ja pennantsit toivat joukkueille 50 000 – 100 000 dollarin vuositulot. Molempien tuki on lopetettu. Freedman myös huomauttaa, että vaikka Valve hyötyy rahallisesti eniten Dota 2:n e-urheilutoiminnasta, se ei ole ottanut vastuuta esimerkiksi kolmannen osapuolen turnausten maksuongelmista.

Voit lukea mielipidekirjoituksen kokonaisuudessaan täältä.

Lähde: Kyle Freedman Kuvalähde: Valve