SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Counter-Striken ESEA-sarjat käyntiin – Nämä suomalaisjoukkueet kilpailevat Mainissa ja Advancedissa
  • Perttu
    Leinonen

Counter-Striken ESEA-sarjat käyntiin – Nämä suomalaisjoukkueet kilpailevat Mainissa ja Advancedissa

julkaistu: 16.01.2024 20:53

Tällä viikolla startataan ESEA kaudet Counter-Strike 2:n osalta. Mukana ESEAn sarjoissa on jälleen kasapäin suomalaisjoukkueita ja seuraavaksi tarkastellaan Advanced -ja Main-tasoja.

ESEA on ESL:n omistama palveluntarjoaja, joka tarjoaa maanosien mukaan sarjoja, joissa kilpailla muita maanosien edustajia vastaan ja nostaa tasoaan. Sarjatasoista alin on Open, jota seuraavat Intermediate, Main ja Advanced. Advancedin parhaat joukkueet nousevat puolestaan ESL Challenger liigaan, josta seuraava steppi on ESL Pro League.

ESEA-sarjat ovat ponnahduslauta joukkueille, pelaajille ja organisaatioille tehdä itseään tunnettavaksi laajemminkin Euroopassa tai muissa maanosissa. Se avaa myös mahdollisuuden saada joukkue HLTV-ranking listalle.

Otteluita pelataan kaksi viikossa ja jokainen joukkue pelaa yhteensä 12 ottelua runkosarjan aikana, jonka jälkeen pelataan pudotuspelit, joissa panoksena on nousu ylemmälle sarjatasolle sekä rahapalkinnot.

Ylimmällä tasolla eli ESL Pro Leaguessa kilpailevat siis maailman parhaat joukkueet, mukaan lukien suomalaisorganisaatio ENCE. Seuraavaa suomalaisorganisaatiota saadaankin etsiä hieman alempaa. Joudutaan hyppäämään aina ESEA Advancediin asti, josta löytyy ainoastaan yksi suomalaisjoukkue, RoundsGG.

Alkava ESEA kausi on järjestyksessään numero  48. RoundsGG pelasi Advancedissa myös edellisellä kaudella, jolloin 12:sta ottelusta se keräsi kuusi voittoa ja kuusi tappiota. Tällä tuloksella se jäi ulos pudotuspeleistä, mutta pystyi kuitenkin säilyttämään sarjapaikkansa myös täksi kaudeksi.

Advancedin taso on kova. Tälläkin kaudella mukana ovat mm. Endpoint, MOUZ NXT, 9 Pandas, ECSTATIC, GODSENT, Entropiq ja Anonymo. Ainoalla suomalaisjoukkueella riittää haasteita ja tukuittain kovia otteluita.

Osa kovista joukkueista ei kuitenkaan välttämättä priorisoi ESEA Advancedia kovinkaan korkealle jos joukkue on mukana HLTV-turnauksissa. Edellä mainitut joukkueet ovat tuttuja ilmestyksiä HLTV:n tier 2 – ja tier 3-tason turnauksissa. Tämä luo mahdollisuuksia RoundsGG:n tapaisille nälkäisille ja eteenpäin pyrkiville organisaatioille.

Edellisellä kaudella pudotuspelipaikkaan vaadittiin 8-4 saldoa, josta RoundsGG jäi kahden voiton päähän. Täydellisellä onnistumisella suomalaisjoukkueella on mahdollisuudet taistella pudotuspeleihin pääsystä, joka olisi loistelias suoritus. Tämä vaatii kuitenkin hyvää kauden alkua.

Kun hypätään sarjaporrasta alemmas Mainiin, löytyy suomalaisjoukkueita huomattavasti enemmän.

Alkavalla ESEA Main-kaudella mukana on peräti yksitoista suomalaisjoukkuetta. UHKA Esports, ENCE Prospects, ISO Esports, Aim2Main, Heimo Esports, Roots Gaming, TMVG, Retired5, smuuttikusilkki, Northern Star ja Kuusamogg ovat kaikki mukana alkavalla kaudella.

Suurimmat odotukset sarjassa kohdistuvat varmastikin hienosti avoimissa major-karsinnoissa esiintyneisiin UHKA Esportsiin, TMVG:n ja Kuusamogg:n. TMVG oli ainoa suomalaisjoukkue, joka ylsi pudotuspeleihin edellisellä kaudella.

Heimo Esportsia ei pidä myöskään unohtaa. Joukkueesta löytyy vankkaa kokemusta mm.  ENCE:ssä ja JANO:ssa pelannut Tony “Arvid” Niemelä. 19-vuotias Otto “ottob” Virtanen, joka on myös pelannut JANO:ssa edustaa puolestaan nuorempaa sukupolvea.

ENCE:n pystyyn laittama ENCE Prospects-projekti on myös mielenkiintoinen. Maailmanluokan organisaatio tarjoaa varmasti puitteet ja edellytykset organisaation uusimmalle joukkueelle lähteä metsästämään menestystä jo heti ensimmäisellä Main-kaudella. Joukkue on koottu pitkälti entisistä Roots Gamingin pelaajista, jotka nousivat täksi kaudeksi Intermediatesta, Mainiin. Ensimmäinen kausi voi siis mennä vielä uuden opettelussa.

Joka tapauksessa ESEA kausi on mielenkiintoista seurattavaa ja tarjoaa suomalaisjoukkueille kansainvälisiä hyväntasoisia otteluita. Varsinkin kun Suomen CS-kentässä on valtava tyhjiö kotimaisen sarjan osalta, niin on ESEA entistäkin arvokkaampi pienemmille suomalaisorganisaatioille.

Suomalaisjoukkueista HAVU ja JANO eivät pelaa kumpikaan ESEAn alaisissa sarjoissa, vaan joukkueet ovat päättäneet keskittyä muihin turnauksiin.

Useat suomalaisorganisaatiot lähettävät omia ESEA sarjojen otteluita Twitch-kanavillaan, joista on loistelias mahdollisuus seurata suomalaisjoukkueiden pärjäämistä ja seuraavien suomalaistähtien syttymistä.

Mukana Main:ssa on useita kovia eurooppalaisjoukkueita. Ja löytyypä sarjasta myös eläviä CS-legendojakin. BOOMERDEMONS-joukkueesta löytyy nimittäin kokemusta vaikka muille jakaa, kun joukkueesta löytyvät Christopher “GeT_RiGhT” Alesund, Olof “olofmeister” Kajbjer Gustafsson, Patrik “f0rest” Lindberg ja Adam “friberg” Friberg.