SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Miltä ENCEn vuosi 2020 näyttää? – Haastattelussa Joona “natu” Leppänen
  • Joni
    "Jukkis"
    Herranen

Miltä ENCEn vuosi 2020 näyttää? – Haastattelussa Joona “natu” Leppänen

julkaistu: 08.01.2020 09:30

Pelaajatcomin Markus “Makkaralihis” Saarikangas sai suomalaislegenda Joona “natu” Leppäsen haastateltavakseen Maltalla järjestetyssä Champions Cup Finals -turnauksessa joulukuussa. Miten ENCEn ensimmäinen vuosi huipulla on sujunut ja miltä vuosi 2020 näyttää?

Champions Cup on ENCEn viimeinen turnaus vuonna 2019, miltä kulunut vuosi näyttää nyt jälkeenpäin?

Kaiken kaikkiaan ollut uskomaton vuosi, fanikulttuuri ja yhteisölliyys ovat kehittyneet valtavasti. Niin hyvässä kuin pahassa, joka kertoo välittämisestä.

Millaiset ENCEn suunnitelmat ovat vuodelle 2020?

Suunnitelmat ottavat vähän muotoaan vielä, uusista sarjoista ja liigoista on ollut paljon puhetta. Alkava vuosi tulee olemaan erilainen aikaisempiin verrattuna, mikä on positiivinen asia.

Toiveena on saada enemmän rakennetta molempien, pelaajien ja organisaation taustajoukkojen kannalta. Matkustamisen ja stressin määrä etenkin pelaajille on valtava. Varmasti enemmän rakennetta, lisää ja enemmän asioita. Enemmän henkilöstöä, enemmän sisältöä.

Kuinka paljon taustatekijöillä kuten “jetlagilla” tai “setuppien” eroilla kotoa pelaamiseen verrattuna on vaikutusta?

Matkustamisesta toipuminen on ehdottomasti asia, joka on huomioitava. Erilaisilla setupeilla turnauksissa pelaaminen on jo tuttua kauraa pelaajillemme. Eroja turnauksien välillä tähän ei nykyään enää myöskään juuri ole, vaan setupeissa on tietynlainen standardi. Jotkut pelaajat saattavat jopa nauttia turnaus-setupeilla pelaamisesta enemmän.

Esimerkiksi meidän Sami “xseven” Laasanen usein valittaa, että kotoa on epämukavampi pelata. “No, pitäisiköhän asialle tehdä jotakin?”, Joona naurahtaa.

Urheilupsykologi Mia Stellberg työskentelee ENCEn kanssa, kuinka suuri vaikutus hänellä on ollut joukkueen pelaamiseen?

Mia on käsittämättömän rautainen ammattilainen ja uskomattoman hyvä tyyppi. Hänen kanssaan jutteleminen on mukavaa ja luontevaa. Tekee tosi hyvää työtä, hän käy asioita pelaajiemme kanssa yksilöllisesti.  Kaikilla pelaajilla on omia juttuja, tunteiden hallinta, tietynlaisessa tilanteessa pelaaja saattaa mennä hiljaiseksi.

Kokonaiskuvan ymmärtämisen ja valmentamisen kanssa auttamista. Rutiinin rakentamista, kykyä aikatauluttaa pelipäivä. Löytää pelaajalle keino, jolla he voivat olla parhaimmillaan suoritustilanteessa. Tämä oli ensimmäinen turnaus jossa Mia oli joukkueen mukana, hän on todella kiireinen. Mehän ei olla Mian ainut “asiakas”, jos näin voi sanoa.

Mia työskentelee OG:n Dota 2-joukkueen ja SK Gamingin LoL-joukkueen kanssa meidän lisäksi. Mia tekee tietyn määrän työtä meidän kanssa kuukausittain ja on bootcampeillä mukana.

SJ Gaming penkitti Elias “Jamppi” Olkkosen äskettäin ja hänen tilanteensa on muutenkin harmillinen. Onko sinulla jotakin “insightia”, jota voit antaa tilanteesta?

Käsittämättömän harmillinen juttu mikäli huhut vanhoista VAC-banneista pitävät paikkaansa. Tuntuu uskomattomalta ja tavallaa pelottavalta, että pelinkehittäjillä on tälläinen valta pelaajien tulevaisuudesta. Evätään pelaajalta koko ura 13-vuotiaana tehdyn virheen takia. Jamppi on kuitenkin älyttyömän lahjakas kundi, tähtikategoriaa.

Jos tälläisiä tilanteita tulisi tulevaisuudessa, pitäisikö siihen olla tietynlaisia toimenpiteitä? Kuten kanava Valven kanssa, josta saisi palautetta tilanteen suhteen?

Ottaen huomioon miten Valve on aina operoinut, olen nähnyt pelinkehittäjiä major-turnauksissa. Ja usein kun, esität niille jonkun väittämän, ne vastaa sulle lisäkysymyksellä. Eli, sä et oikeastaan koskaan saa niiltä mitään oikeaa vastausta. Se on niiden tapa kommunikoida, kyllä mä sen tavallaan ymmärrän, että pidetään se tietty linja, mutta kaikissa asioissa on aina konteksti. Mikään asia ei ole samanlainen kuin jokin toinen. Pitäs olla jonkunlainen prosessi tai tapa miten tälläsiä tilanteita käsitellään. Emme edes tiedä onko Jamppi itse tietoinen siitä mikä tilanne tällä hetkellä on.

Lopuksi Leppänen toivottaa  hyvää uutta vuotta ja muistuttaa kaikkia ottamaan välillä rennosti.

Kuva: Jennika Ojala / DreamHack, ENCE