SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
“Midi, banaani, olof..” – CS:GO-ammattilaiset nimeävät karttapaikkoja eri tavoin
  • Juho
    "Pimmyjage"
    Salminen

“Midi, banaani, olof..” – CS:GO-ammattilaiset nimeävät karttapaikkoja eri tavoin

julkaistu: 05.09.2020 12:00

Counter-Strike: Global Offensive on kilpapelaamiseen optimoitu peli, jossa sekunnit ratkaisevat. Yksi avaintekijä joukkueiden väliseen nopeaan sekä sulavaan kommunikointiin on eri karttapaikkojen nimeäminen.

Jo Counter-Striken ensimmäisten versioiden alkuajoilta asti karttojen eri paikkoja on nimetty eri tavoin. Osa nimityksistä on vakiintunut ja elää yhä nykypäivän CS:GO-versiossakin.

Nimityksissä on kuitenkin vakiintuneiden ilmaisujen lisäksi myös paljon eroja. Tämä voi johtua yksinkertaisimmillaan siitä, mitä kieltä puhutaan ja minkä tason pelaaja on kyseessä; kokeneemmat pelaajat hallitsevat suuremman määrän tarkempia paikkanimityksiä. Toisaalta suuria eroja paikkojen nimeämisissä saattaa olla pelkästään jo eri CS:GO-joukkueiden välillä.

Kuvassa (vas.) yleisiä nimityksiä Dust2-kartan eri paikoille. Toisessa (oik.) kuvassa humoristinen kuva kasuaalimpien pelaajien nimitystietämyksestä.

 

Ylläolevan kuvan vasempaan karttaan on merkitty Dust2:n yleisiä paikkanimityksiä englanniksi, josta CS:GO-pelaajien on helppo nämä opetella. Viime viikolla CS:GOn reddit-sivulla kiersi kuitenkin humoristinen kuva siitä todellisuudesta, kuinka vähän eri paikkanimityksiä kasuaalimmat pelaajat CS:GO-servereillä oikeasti osaavat (oikean puoleinen kuva).

Toisinaan vakiintuneiden ilmauksien lisäksi joukkueet voivat käyttää tarkempia ja omaan tarkoitukseen räätälöityjä paikan nimiä. Maailman menestyneimmän CS:GO-joukkueen Astraliksen kapteeni Lukas “gla1ve” Rossander julkaisi twitterissä oman joukkueensa esimerkin Vertigo-kartan B-pommipaikasta.

Kuvasta nähdään kuinka Astralis on nimennyt B-pommipaikan eri asemia CS-pelaajien mukaan. Tässä tapauksessa Astralis on hyödyntänyt legendaarisia entisen Virtus.pron puolalaistrion jäseniä Wiktor “TaZ” Wojtasia, Jarosław “pashaBiceps” Jarząbkowskia sekä Filip “NEO” Kubskia.

Karttapaikkoja on nimetty ja nimetään edelleen menestyneiden CS:GO-pelaajien mukaan. Yleensä syy nimeämiseen syntyy siitä, että pelaaja on pelannut usein ja hyvin juuri kyseisestä paikasta. Muita esimerkkejä vastaavanlaisista paikkojen nimityksistä ovat esimerkiksi “olof” Train-kartassa (Olof “olofmeister” Kajbjerin mukaan), “nbk” Cache-kartassa ( Nathan “NBK-” Schmittin mukaan) ja “getright” Miragessa (Christopher “GeT_RiGhT” Alesundin mukaan).

Kuva: Valve, Tobycs, reddit