SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
ENCE jatkoon Katowicessa
  • Sauli
    Rautiainen

ENCEn CS:GO-joukkue muuttunut vuodessa lähes kokonaan – Vain allu jäljellä

julkaistu: 19.11.2020 13:30

Suomalaisella CS:GO joukkueella ENCEllä on ollut takanaan vuosi täynnä muutoksia. Kevään 2019 satumainen Katowice Majorin hopeasija on jäänyt monien mieleen Suomen CS-historian sykähdyttävimpänä hetkenä. Silloinen joukkue koostui seuraavasta kokoonpanosta:

  • Aleksi “allu” Jalli
  • Aleksi “Aleksib” Virolainen
  • Jere “Sergej” salo
  • Jani “Aerial” Jussila
  • Sami “xseveN” Laasanen
  • Slaava “Twista” Räsänen (valmentaja)

Tämän viikon jälkeen jäljellä legendaarisesta kokoonpanosta on vain Aleksi “allu” Jalli. Miten tähän on tultu?

Kaikki alkoi Berliinin jälkeen 

Berliinin Major-turnaukseen syksyllä 2019 ENCE lähti yhtenä ennakkosuosikeista – olihan käynnissä joukkueen tähänastisesti menestynein vaihe, joka kulminoitui Blast Pro Series Madrid -voittoon.

Turnausta ennen teki ENCE kuitenkin päätöksen, jonka varjo monien mielestä kummittelee joukkueessa edelleen. Joukkueen kapteeni Aleksi “Aleksib” Virolainen päätettiin laittaa penkille majorin jälkeen ja tilalle ottaa Miikka “suNny” Kemppi. Virallisissa ilmoituksissa päätös tehtiin, koska suNnyn odotettiin tuovan “tulivoimaa” joukkueeseen.

Major päättyi lopulta ENCEllä puolivälieriin. Oli Aleksib:n aika lähteä.

Epätasaiset turnaukset seuraavat toisiaan

Sunnyn liityttyä joukkueeseen vaihtoi ENCE pelinsisäiseksi johtajaksi allun. Huolimatta joukkueen taidosta, ei kokoonpano saanut kesän menestystä millään toistumaan.

ENCEn pelaajat kommentoivat haastatteluissa saaneensa kohtuuttomasti törkyä ja suoranaista vihaa sosiaalisen median puolelta, joka vaikutti heidän suoriutumiseensa. Aleksib oli ollut äärimmäisen pidetty ja kapteenina ENCEn kasvot; monien oli vaikea ymmärtää hänen penkittämistään. “Uusi ENCE” kuitenkin painotti pääsevänsä harjoiteltuaan vauhtiin.

Niin ei käynyt. Aiemmin maailman ranking 2-3:na ollut joukkue ei päässyt kamppailemaan edes neljän parhaan joukosta ESL One New Yorkissa, DreamHack Master Malmössä,  IEM Beijingissä ja Blast Pro Series Moscowissa.

Joukkue pääsi viimein finaaliin CS:GO Asia Championships 2019 -turnauksessa jääden kuitenkin toiseksi.

Yksi Suomen menestyneimpiä CS-pelaajia Miikka "suNny" Kemppi korvasi ENCEssä Aleksi "Aleksib" Virolaisen syksyllä 2019.
Yksi Suomen menestyneimpiä CS-pelaajia Miikka “suNny” Kemppi korvasi ENCEssä Aleksi “Aleksib” Virolaisen syksyllä 2019.

 

Uusi vuosi vanhat tavat

Joululomien jälkeen odotukset olivat kovat. Aleksib oli uudessa joukkueessa OG:ssa ja ENCE pääsi aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Turnaussijat eivät kuitenkaan parantuneet. Ironisesti joukkue ei karsiutunut edes kevään IEM Katowice turnaukseen, josta joukkueen tähti oli alunperin syttynyt vuosi aiemmin.

Oli aika muutoksille ja huhtikuussa ENCE ilmoitti luovansa kuuden hengen kokoonpanon lisäämällä Elias “Jamppi” Olkkosen miehistöönsä. Kuusi pelaajaa oli tarpeellinen peliliike, sillä Jamppi ei pelikieltonsa vuoksi voi osallistua turnauksiin, joissa pelinkehittäjä Valve on mukana järjestäjänä. Xseven jatkaisi pelaamalla Valven ottelut.

Vain hetki siirron jälkeen ENCE voitti Elisa Invitational  2020 turnauksen kotimaassa ja eteni tästä Blast Premier Spring 2020 Europe Showdown turnaukseen. Sieltä joukkue karsiutui edelleen Blast Premier Spring 2020 Euroopan finaaleihin. Kaikki näytti hyvältä, kunnes finaaleissa sijaksi jäi viimeinen.

Myöhemmin kesällä osittain penkitetty Xseven teki lopulta sopimuksen suomalaisjoukkue HAVUn kanssa tehden ENCEstä jälleen viiden pelaajan kokoonpanon.

Valmentajabugi

Syksyllä 2020 CS-maailmaa järisytti valmentajabugi-uutinen. Valtava määrä valmentajia oli käyttänyt pelissä ollutta bugia hyödykseen, joka mahdollisti kartan näkemisen pelissä vapaasti. Bugi oli ollut pelissä kolme vuotta.

ENCEn menestykseen valmentanut Slaava “Twista” Räsänen jäi usean muun valmentajan lailla kiinni bugin käytöstä. Hän oli tehnyt rikkeensä ennen ENCEen saapumista, mutta teon törkeyden vuoksi hän sai toimitsijakieltoa valmentajana 23 kuukautta.

Näin ENCE oli menettänyt myös valmentajansa.

Slaava “Twista” Räsänen joutui jättämään valmentajatehtävät syksyllä 2020 kolmen vuoden takaisen pelirikkeen vuoksi

Stressi purkautuu

Syksy ei parantanut tuloksia lainkaan ja pelaajista alkoi näkyä uupumisen ja turhautumisen merkkejä.

Lokakuussa Aerial ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän pitkälle sairaslomalle uupumuksen vuoksi. ENCE vastasi lähtöön tekemällä sopimuksen HAVUn Joonas “doto” Forssin kanssa ja ostamalla uudeksi valmentajakseen niin ikään HAVUlta Eetu “sAw” Sahan.

Kokoonpano ehti pelata yhden turnauksen, ennen tämän viikon shokkiuutista. Niin kutsuttu nuori osuja Jere “sergej” Salo ilmoitti penkittävänsä itsensä motivaatiopuutteen vuoksi. Tauon aikana hän aikoo myös suorittaa varusmiespalveluksensa, joten sergej nähdään aikaisintaan ensi kesänä takaisin pelikentillä.

Viikon päästä pelattavaan DreamHack Masters Winter Europe turnaukseen viime vuoden 13. parhaaksi pelaajaksi valittua Sergejtä tulee paikkaamaan SJ:n Tuomas “SADDYX” Louhimaa.

Aerialin ja Sergejn paluusta ei ole tällä erää varmaa tietoa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

ENCEn viime vuoden menestysjoukkueesta on jäljellä enää Aleksi “allu” Jalli. Turnausmenestystä ei ole ja CS-yhteisö on hämmentynyt joukkueen liikkeistä.

Meemikansan suosiossa niin hyvässä kuin huonossa koko olemassaolonsa ajan olleen ENCEn kustannuksella on naureskeltu verratessa sitä suosittuun Among Us -peliin, missä yksi miehistön jäsen on sabotoija muiden tietämättä.

Joukkueella on nyt kiire uudistua kokoonpanon lisäksi asenteeltaan. Huipulta on aina nopeampi matka pohjalle. Menestys vuonna 2019 saattoi olla niin makeaa, että pari huonoa tulosta ja ikävät kommentit tuntuivat suuremmilta kuin olivatkaan aiheuttaen kierteen, josta tuli vahingossa valtava ongelma.

Joukkueen tulevaisuus on mysteeri. Hätä ei kuitenkaan välttämättä ole tämännäköinen. Pelaajamuutoksia tapahtuu muutenkin jatkuvasti; ENCElle ne ovat osuneet vain nopeaan tahtiin. Joukkueet voivat myös uudistua pelillisesti ja siihen kokoonpanomuutokset antavat mainion mahdollisuuden. Lisäksi kommenteista korostuvat negatiiviset, faneja joukkueelle edelleen riittää.

Ensi vuodelle joukkueen pitää luopua menneestä ja alkaa rakentaa tulevaa.

Kuva: ENCE