SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
CS-pelaajien etujärjestöä syytetään useista eturistiriidoista
  • Aleksi
    Majander

CS-pelaajien etujärjestöä syytetään useista eturistiriidoista

julkaistu: 15.07.2020 12:06

CS:n kilpakentillä kuohuu, kun eri tahot syyttävät pelin pelaajajärjestöä eturistiriidoista. Counter Strike Professional Players Association (CSPPA) on pelaajien etujärjestö, joka ajaa pelaajien etua ja on mukana sopimassa muunmuassa pelaajatauosta, sekä turnausten aikatauluista ja säännöistä.

Flashpoint, Heroic ja FunPlus Phoenix

Ensimmäiset syytökset eturistiriidoista liittyvät keväällä ensimmäistä kertaa järjestettyyn Flashpoint-liigaan. Turnausjärjestäjä B-siten liiga oli vuoden alussa ensimmäinen joukkueomisteinen CS:GO liiga, mutta se ei miljoonapotista huolimatta onnistunut houkuttelemaan kärkijoukkueita.

Liigan alussa nähtiin kummallinen sopimusneuvottelu, kun liigapaikan ostanut kiinalainen FunPlus Phoenix yritti ostaa ESL-paikkansa luovuttaneen tanskalainen Heroicin pelaajia. Viime hetkellä sopimus kariutui ja FunPlus Phoenix joutui etsimään uudet pelaajat, päätyen lopulta amerikkalaiseen Bad News Bears kokoonpanoon.

Myöhemmin kävi ilmi, että sopimuksen kariutumisen taustalla olivat CSPPA:n jäsenet, jotka oli palkattu edustamaan tanskalaispelaajia. CSPPA kommentoi, että sopimusasioissa neuvominen on tärkeä osa sen toimintaa pelaajien etujen ajamisessa, mutta B-siten mukaan palkattuna edustajana toimiminen osalle pelaajista muodostaa eturistiriidan.

B-site ilmoitti kuun alussa, että se ei aio maksaa CSPPA:lle sovittua 165 000 dollarin velkaa ensimmäiselle kaudelleen ostetuista pelaajien immateriaalioikeuksista. Päätöksen takana on näyttö-sponsori, jonka turnausjärjestäjä menetti, koska CSPPA ei suostunut hyväksymään tai hylkäämään näyttöjä turnauskäyttöön. B-site valitti myös siitä, että CSPPA ei auttanut turnauksen sääntöjen kehittämisessä, sekä CSPPA:n roolista pelaajien edustajina sopimusneuvotteluissa.

Joukkueiden syytökset

Syytökset edustajana toimimisesta eivät jää pelkästään B-siten ja CSPPA:n välille. Useat ESL:n Pro Leaguen joukkueiden omistajista ovat kertoneet huomanneensa vastaavia eturistiriitoja kuin FunPlus Phoenixin ja Heroicin neuvotteluissa.

Yksi näistä omistajista, Team Vitalityn Nicolas Mauer kommentoi tilannetta HLTV:lle seuraavasti:

”Kun järjestö esiintyy kaikkien pelaajien etujärjestönä, mutta samaan aikaan toimii suorana edustajana sopimusneuvotteluissa osalle pelaajista on kyseessä selkeä eturistiriita. Tilanne on verrattavissa siihen, että joku omistaisi useita joukkueita.”

CSPPA:n edustajat saavat vastineeksi työstään prosenttiosuuden pelaajien palkoista ja sponsorisopimuksista, minkä myötä tiettyjen joukkueiden menestys vaikuttaa suoraan heidän palkkoihinsa. CSPPA väittää, että se on edustanut ainoastaan Astraliksen jäseniä ja valmentajaa. Useat joukkueenomistajat ovat kuitenkin kuulleet järjestön edustajien ottaneen yhteyttä pelaajiin kysellen mahdollisuuksia joukkueiden vaihdoista, mikä vaikuttaa siltä, että kyse ei ole pelkästään Astraliksesta.

Yhteistyösopimus ESL:n kanssa ja turnausaikataulut

Myös ammattipelaaja David “DAVEY” Stafford nosti Twitterissa esiin kysymyksen CSPPA:n yhteistyöstä turnausjärjestäjä ESL:n kanssa. CSPPA aloitti tammikuussa yhteystyön ESL:n ja Dreamhackin kanssa, mikä DAVEY:n mukaan johtaa siihen, että CSPPA:lla on syy nähdä näiden turnausten menestyvän.

Yksi yhteistyön tärkeimmistä osista on CSPPA:n sananvalta turnausaikatauluihin. Ammattipelaajien aikataulu on pelaajatauon ulkopuolella jo valmiiksi hektinen ja kilpailu turnausten välillä on kovaa. Turnausjärjestäjät voivat aikataulutuksella käytännössä estää joukkueiden osallistumisen kilpaileviin tapahtumiin jos ne tapahtuvat liian lähellä toisiaan. Pelaajien etu olisi mahdollisuus osallistua mahdollisimman moneen tapahtumaan, mutta yhteistyö tiettyjen järjestäjien kanssa saattaa johtaa CSPPA:n suosimaan heidän turnauksiaan aikatauluissa.

Turnausaikataulujen lisäksi DAVEY huomauttaa myös, että rahallinen yhteistyö turnausjärjestäjien kanssa on ongelmallista, kun CSPPA:n tehtävä on ajaa pelaajien etua ja suojella jäseniään mahdollisilta väärinkäytöksiltä turnausjärjestäjien toimesta.

Lähteet: HLTV, Esports.com

Artikkelikuva: Reddit