SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Arvostelu: Pokémon UNITE on pätevä ja riemukas MOBA-peli, kyseenalaisella free to play -mallilla varustettuna
  • Niko
    Nikkilä

Arvostelu: Pokémon UNITE on pätevä ja riemukas MOBA-peli, kyseenalaisella free to play -mallilla varustettuna

julkaistu: 24.07.2021 20:00

Pelimaailman ikiaikainen titaani Nintendo on ollut tunnetusti varsin suojeleva pelisarjojaan kohtaan. Aika ajoin yhtiö on kuitenkin suostunut kokeilullisiin spin-off-tuotteisiin, ja etenkin viime vuosina Nintendon pelisarjoja on viimein nähty mobiililaitteilla, free to play -mallia mukaillen.

Näistä kokeilluista uusin on MOBA-peligenreen kuuluva Pokémon UNITE. Vaikka pelin julkaisijoina toimivatkin Nintendo ja Pokémon Company, sen on kehittänyt kiinalainen pelialan jätti Tencentin tytäryhtiö TiMi Studio Group, joka tunnetaan huippusuosituista Arena of Valor ja Honor of Kings -MOBA-peleistä. Yhtiöltä löytyy kokemusta mobiilipelien free to play -mallin hyödyntämisestä, mikä näkyy UNITEssa varsin vahvasti.

 

Ripaus uutta tutulla pohjalla

UNITE hyödyntää sen verran MOBA-genren tuttuja ohjeennuoria, että mukaan hyppääminen on varmasti jokaiselle League of Legendsia tai Dota 2:ta pelanneelle vaivatonta. UNITEssa pelataan viiden Pokémonin joukkueissa, jotka liikkuvat kahteen reittiin jaetuilla kentillä kohti vastustajan puoliskolla sijaitsevaa päämäärää. Samalla mm. tuhotaan kentältä löytyviä villejä Pokémoneja ja taistellaan vastustajien Pokémonien kanssa. Tuttua kauraa siis.

Pelistä löytyy myös uusia tuulahduksia, jotka asettavat sen selvästi omalle aallonpituudelleen edeltäjiin verrattuna. Pelin päämääränä ei nimittäin olekaan vastustajan tukikohdan tuhoaminen, vaan pisteiden nettoaminen näiden kenttäpuoliskolla sijaitsevien maalialueiden kautta. Maalit tehdään Unite-palloilla, jotka koostuvat peitotuista Pokémoneista kerätystä AEOS-energiasta.

Ero saattaa tuntua pieneltä, mutta se luo pelille selvästi omanlaisensa, kevyen ja riemukkaan tunnelman. Katkeran kamppailun sijaan peli on lavastettu urheilutapahtumaksi, jonka tunnelmaa tukee myös sen värikäs graafinen ilme ja miellyttävä musiikki.

Muihin Pokémon-maailman tuomiin makuvivahteisiin kuuluvat esimerkiksi uusien liikkeiden oppiminen ja Pokémonien kehittyminen kesken ottelun. Ja toki koko peli on kääritty Pokémon-kuviolliseen pakettiin, joka ainakin itselleni tuntui välittömästi mielekkäältä ja kotoisalta. Ehkä niitä piirrettyjä tuli vain aikanaan katsottua liikaa.

 

Virtaviivaistettu ja toimiva pelityyli

Vaikka peli julkaistiinkin keskiviikkona yksinomaan Nintendo Switch -laitteelle, tullaan se julkaisemaan myös kännyköille syyskuun aikana. Konsolien ohjainjärjestelmä ei perinteisesti ole taipunut MOBA-pelien monimutkaisuuteen, ja UNITEn pelaamista onkin virtaviivaistettu merkittävästi; pelaajalla on perushyökkäyksen lisäksi käytössään kaksi erikoishyökkäystä ja vahvempi UNITE-hyökkäys, joiden spammaaminen muodostaa valtaosan pelin toiminnasta.

Haastetta pelaamiseen tuovat hyökkäysten tähtääminen, niiden ajoitus sekä hahmon asennointi pelikentällä. Hyökkäyksillä on omat cooldowninsa ja osuma-alansa, ja vaikka ne tähtäävätkin automaattisesti lähimpään viholliseen, tiettyyn tai liikkeellä olevaan vastustajaan osuminen vaatii tähtäämistä. Hahmon asennoinnissa taasen tärkeää on esimerkiksi tämän läheisyys elämäpisteitä parantavaan omaan maalialueeseen tai marjoihin. Lisäksi maalialueet tuhoutuvat, kun niihin on tykittänyt tietyn määrän pisteitä, mikä tuo haastetta loppupeliin.

Konsoleille ominaisesti pelistä puuttuu tekstichatti, mikä voi olla joko positiivinen tai negatiivinen piirre. Ennalta määriteltyjä lausahduksia esimerkiksi oman reitin ilmoittamiseen tai avun piirtämiseen löytyy muutama, ja nämä mahdollistavat hyvin karkean kommunikoinnin joukkuetovereiden kanssa. Lisäksi peli sisältää voice chatin, jonka voi halutessaan laittaa pois päältä.

 

Kyseenalaista rahan kerjäämistä

Mainitsin aiemmin Tencentin ja pelin optimoinnin mobiililaitteiden free to play -malliin sopivaksi. Yhteentörmäys lapsiystävällisen Pokémonin ja arveluttavien ansaintamallien kanssa onkin hivenen huolestuttavaa.

Pelistä löytyy vaikka minkälaisia yrityksiä houkutella rahaa pelaajiltaan; kosmeettisia esineitä, battle pass, gatcha-järjestelmä, ostettavia hahmoja ja pelaamista helpottavia esineitä. Toki ilmaisen pelin tulee ansaita rahaa jollain tavalla, mutta ainakin nuorten lasten vanhempien kannattaa olla tietoinen siitä, että peli kyllä houkuttelee avaamaan kukkaronnyörejä kaikin keinoin ja jatkuvalla syötöllä.

Aihe onkin jo herättänyt keskustelua Nintendo-fanien keskuudessa.

Kaiken kaikkiaan UNITEn pelaaminen on hauskaa ja viihdyttävää. Sen tarjoama tyydytys ei yllä pääsarjan roolipohjaisen taistelun tai Pokken Tournamentin kaltaisten sivuosien tasolle, mutta pelatessa tulee selvä tunne siitä, että voitto on omista valinnoista ja reagoinnista kiinni. Kilpapelaamisen kannalta siitä löytyy aimo annos potentiaalia, mutta Nintendon tuntien pelin mahdollinen e-urheiluskene tulee tuskin saamaan yhtiön siunausta tai avustusta.

Kuvat: Pokémon UNITE