SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Arvostelu: Apex legendsin uusi pelimuoto asettaa sen samalle viivalle CS:GOn ja Valorantin kanssa
  • Niko
    Nikkilä

Arvostelu: Apex legendsin uusi pelimuoto asettaa sen samalle viivalle CS:GOn ja Valorantin kanssa

julkaistu: 13.05.2021 17:30

EA:n julkaiseman ja Respawn Entertainmentin kehittämän Apex Legends -battle royalen yhdeksäs kausi alkoi viime viikon tiistaina. Useiden muiden lisien (kuten uuden Valkyrie-hahmon) ohella peli sai kenties kaikkien aikojen merkittävimmän uudistuksensa: Arena-pelimuodon.

Arena muuttaa pelin peruskaavan täysin, mukaillen häikäilemättömästi Valorantin ja CS:GOn kaltaisia pelejä; Kyseessä on 3v3 deathmatch aiempaa pienemmillä areenoilla ja ase-ekonomialla varustettuna. Ja koska esineitä ja aseita ei enää löydä kentältä, muutamaa strategista sijaintia lukuun ottamatta, on otteluiden sattumanvaraisuus vähentynyt huomattavasti.

 

Vastustajat pinoon ja voitto kotiin

Pelikokemus tuntuukin normaalia battle royalea tasaväkisemmältä ja luotettavammalta. Koska kaikilla pelaajilla on saman tasoiset kilvet ja mahdollisuus valita aseensa, on puhtaan taidon osuus yhteydenotoissa entistä korkeampi. Myöskään muiden joukkueiden ryntäämistä selustaan ei enää tarvitse pelätä.

Kokonaisuus on puhdasta räiskintää – hyvässä ja pahassa. Merkittävin strateginen lisä on ase-ekonomia, jonka myötä on pakko tehdä kompromisseja aseiden, niiden komponenttien, erikoiskykyjen ja muiden esineiden välillä. Tämä yksinkertaistaa otteluita; enää pelaajat eivät pysty jatkuvasti parantamaan itseään täysille taikka havittelemaan ”täydellistä” asekomboaan.

Otteluiden tahti on sanalla sanoen nopea. Voittoon riittää kolme erävoittoa kahden pisteen erolla, ja pisimmilläänkin ottelu päättyy yhdeksän erän jälkeen. Tämä sopii hyvin Apex Legendsin luomiin odotuksiin lyhyistä pelisessioista, jotka pitenevät salakavalasti, sillä aina on aikaa ”vielä yhdelle”.

Uudet kentät, osa täysin uusia ja osa aiemmista pienemmiksi rajattuja, toimivat myös mainiosti. Ne ovat avarampia kuin Valorantissa ja CS:GOssa, joten viholliset voi havaita kaukaa eikä nurkan takaa tapahtuvia yllätyksiä tule usein vastaan. Suojaa löytyy silti hyvin, ja alati pienenevä tuomion kehä ohjaa joukkueet väkisinkin toistensa tykö.

 

Matalan kynnyksen deathmatch

Kokonaisuus on siis kaikin puolin aiempaa suoraviivaisempi, kenties jopa hiotumpi. Kysymykseksi kuitenkin nousee, mikä erottaa Arenan kilpailijoistaan?

No, kyseessä on CS:GOhon ja Valorantiin verrattuna huomattavasti kasuaaliyleisölle sopivampi kokemus. Hahmot kykenevät vastaanottamaan huomattavasti enemmän vahinkoa ja parantamaan itseään, joten hetkellinen virhe tai viive ei johda välittömästi kuolemaan. Toki jo olemassa olevaan Titanfall-universumiin pohjautuvat hahmot ovat nekin oiva houkutin laajemmalle pelaajakunnalle. Apex Legends on keskittänyt huomattavasti enemmän voimavaroja näiden taustatarinoiden ja persoonallisuuksien rakentamiseen kuin esimerkiksi kilpakumppaninsa Valorant.

Jo CS:GOhon tai Valorantiin hujahtaneet pelaajat tuskin vaihtavat Apex Legendsiin, mutta sen olemassa oleva ja tuleva pelaajakunta saattaa hyvinkin tykästyä Arena-pelimuotoon. Tällä voi olla merkittävä vaikutus pelin e-urheiluskeneen.

 

Apexin kilpapelaamisen uusi alku?

Battle royalet ovat perinteisesti olleet haastava pähkinä e-urheiluyleisölle. PUBG ja Fortnite ovat onnistuneet rakentamaan kunnioitettavan kilpaskenen, mutta ne ovat myös jättäneet paljon toivomisen varaan. Perimmäisinä ongelmina ovat olleet mm. ruutuajan tasapainottaminen joukkueiden välillä, selviytymistaiston passiivisuus ja kokonaiskuvan hahmottamisen vaikeus. Apex Legendsin tapauksessa merkittävä kompastuskivi on ollut se, että lähetykset toteutettiin pitkään pelaajien ruutukaappauksen kautta. Kolmannen persoonan kamerat saatiin mukaan turnauksiin vasta tämän vuoden alkupuolella.

Arena saattaisi hyvinkin olla vastaus näihin ongelmiin. Otteluiden karu yksinkertaisuus poistaa battle royalen synnynnäiset ongelmat täysin, ja voin kuvitella kameratyöskentelynkin olevan helpompaa pienillä kentillä. Mutta aivan kuten pelaajienkin tapauksessa, on vaikea kuvitella katsojien siirtyvän muista vastaavista peleistä Apex Legends Arenaan.

Nähtäväksi myös jää, miten aseiden ja hahmojen tasapainottaminen onnistuu kahden täysin erilaisen pelitilan välillä.

Arenan tulevaisuutta on vaikea arvioida, etenkin kun ei tiedä, mikä on e-urheilun asema EA:n ja Respawnin välisessä yhteistyökuviossa. Pelimuoto saattaa jäädä oivaksi vaihtoehdoksi pääpelin rinnalle, tai se voi nousta koko Apex Legends -pelisarjan pääpainoksi.

Omalla kohdallani saattaa hyvinkin olla, että Arenan tarkemmin kontrolloitu ja yksinkertaistettu taistelu vie voiton battle royalelta, jonka luontainen arvaamattomuus ei välttämättä ole kaikkia varten. Arena antaa mahdollisuuden nauttia Apexin muista osasista; hahmoista, ketterästä liikkumisesta ja koukuttavista aseista ilman huolta siitä, että sattumankauppa lopettaa taiston ennen kuin se edes ehti alkaakaan.

Kuvalähde: Apex Legends