SEURAA MEITÄ:
×

Counter-Strike 2

ETUSIVU / Counter-Strike 2
Analyysi: Jimi “Jimpphat” Salo on hiljainen supertähti – 17-vuotiaan suomalaisen vuosi oli satumainen
  • Perttu
    Leinonen

Analyysi: Jimi “Jimpphat” Salo on hiljainen supertähti – 17-vuotiaan suomalaisen vuosi oli satumainen

julkaistu: 04.01.2024 12:00

Jimi “Jimpphat” Salo löi viime vuoden aikana itsensä koko CS-maailman tietoisuuteen. Vasta 17-vuotias nuorukainen nousi heinäkuussa huippuorganisaatio MOUZ:n ykkösjoukkueeseen 16-vuoden iässä sen akatemiajoukkue MOUZ NXT:stä.

Salo ihastutti välittömästi kypsillä ja varmoilla otteillaan monet CS:n ystävät ja asiantuntijat, ja oli tullut aika toivottaa seuraava suomalainen tervetulleeksi CS-maailman huipulle.

Alkuvuosi

Vuosi 2023 starttasi Jimpphatin osalta siis osana MOUZ NXT:n joukkuetta. Salo oli aloittanut taipaleensa MOUZ:n kiven kovassa akatemiajoukkueessa vuoden 2022 alkupuoliskolla.

Vuoden 2023 MOUZ NXT starttasi edellisen vuoden syyskuusta asti olleella ydinnelikolla, jossa suomalaisen rinnalla pelasivat 17-vuotias tanskalainen Christoffer  “Chr1zN” Storgaard, 20-vuotias niin ikään tanskalaisen Marcus “Q-Q” Krolak-Henriksen ja belgialainen Bram “Nexius” Campana.

Viidennen pelaajan paikalla oli kokeiltu useampaakin pelaajaa, mutta lopulta tontin itselleen nappasi tammikuussa unkarilainen Henrich “sl3nd” Hevesi.

Hurjan pelitahdin kevätjakso MOUZ NXT:n joukkueessa oli suomalaistaiturille loistelias. Salo pelasi kaikki turnaukset yli 1.00 ratingilla. Heikoin rating kevään turnauksista oli 1.11 ja paras puolestaan 1.37. (Huomioon otettiin turnaukset/karsinnat, joissa pelattuja karttoja oli yli 5 kappaletta.)

Kauden ensimmäinen turnaus oli CCT North Europe Series 3-onlineturnaus, jossa MOUZ NXT sijoittui sijoille 5-8. Ratkaisevassa pudotuspeliottelussa joukkue taipui Auroralle niukasti 2-1. Salo pelasi vuoden ensimmäisen turnauksen 1.13 ratingilla ollen joukkueensa parhaimmistoa totuttuun tapaan.

Aluksi menestys karttoi nuorta MOUZ NXT -joukkuetta kevään aikana useissa eri onlineturnauksissa. Lopulta Salon viimeiseksi joukkueessa jääneessä turnauksessa alkukesästä tärähti.

MOUZ NXT voitti nimittäin varsin kovatasoisen CCT North Europe Series 5-onlineturnauksen. Joukkue kaatoi turnauksen pudotuspeleissä kovia joukkueita. 9INE, Sampi, Endpoint ja finaalissa kaatunut Sprout saivat kaikki kokea nuoren joukkueen potentiaalin turnauksessa.

Salo oli voitokkaan turnauksen paras pelaaja hurjalla 1.28 ratingilla 19 kartassa. MOUZ:n ykkösjoukkueeseen nousu oli enää vain ajankysymys.

Kutsu ykkösjoukkueeseen

Heinäkuun 11. päivä tuli lopulta ilmoitus, että MOUZ oli nostanut tuolloin 16-vuotiaan Salon osaksi ykkösjoukkuettaan. Paikka pääjoukkueessa oli vähintäänkin ansaittu ja odotettu.

Jimpphatista tuli jälleen yksi MOUZ:n akatemiapolun läpikäynyt pelaaja, joka nousee aina ykkösjoukkueeseen asti. Suomalainen seurasi Adam “torszi” Torzsaksen, Dorian “xertioN” Bermanin ja Kamil “siuhy” Szkaradekin jalanjälkiä MOUZ:n kivenkovaan kokoonpanoon.

Viimeisimmäksi mainittu puolalainen Siuhy oli hankittu aikaisemmin heinäkuussa takaisin organisaatioon ja ykkösjoukkueen pelinsisäiseksijohtajaksi GamerLegionista, jossa puolalainen löi itsensä todenteolla läpi edeten Pariisin majoreilla finaaliin.

Jimpphatin oli määrä ottaa seuraavat askeleet loisteliaasti alkaneella urallaan.

Salon rooliksi joukkueessa tuli CT-puolella lähinnä ankkuriroolit, joissa suomalainen oli vastuussa karttojen laidoista ja pyrki lukottelemaan hänelle annettua pommisaittia.

Terroristipuolella Salo sai puolestaan lurker-tyyppisen roolin.

Positiot ykkösjoukkueeseen tultaessa muuttuivat passiivisemmiksi, mutta nuori suomalainen otti roolin vastaan tyylillä.

Ensimmäiset askeleet ykköstason turnauksissa Jimpphat otti IEM Colognen Play-in-turnauksessa, josta MOUZ selvitti tiensä itse varsinaiseen turnaukseen suoraan kahdella voitolla. Nuorukaisen ensimmäiset ottelut sujuivat kelvollisesti ja otteissa ei ollut tietoakaan hermostuneisuudesta tai jännittämisestä.

Ennen IEM Colognen turnausta MOUZ nappasi voiton Thunderpick World Championship -karsintasarjan ensimmäisestä turnauksesta. Salo kuten muukin MOUZ:n joukkue esitti turnauksessa lupauksia herätteleviä otteita, kun se kaatoi BIG:n finaalissa suoraan 2-0.

IEM Colognessa MOUZ:n matka päättyi lyhyeen. Kahden tappion siivittämänä joukkue sijoittui sijoille 9-12.

Turnaus ei ollut parasta mahdollista Saloa, mutta heikon Colognen turnauksen jälkeen tehtiin hienosäätöä, joka tuotti palkinnoista parhaan seuraavassa turnauksessa.

ESL Pro Leaguen kaudella 18. tärähti nimittäin sitten jackpot. Pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta matkansa aloittanut “hiirilauma” marssi nimittäin koko turnauksen voittoon.

Avauskierroksella kyytiä sai FURIA 2-0 ja heti perään toisella kierroksella kiven kova FaZe Clan myöskin 2-0.

Neljännesvälierissä kaatui puolestaan G2 2-1 ja samaisin lukemin välierissä suomalaisorganisaatio ENCE.

Finaalissa vastaan asettunut Aleksi “Aleksib” Virolaisen edustama Natus Vincere kaatui myös näytöstyyliin 3-0 ja MOUZ pääsi juhlimaan koko EPL 18 kauden voittoa ylivoimaisen esityksen päätteeksi.

Salo pelasi turnauksessa jälleen takuuvarmoin ottein. Suomalaisen tilastot näyttivät jälleen kerran hyviltä ja hän näytteli jälleen isoa roolia satumaiseen voittoon päättyneessä tarinassa.

22 karttaa ESL Pro Leaguessa toivat Jimpphatille ratingin 1.17, jota kelpaa ihastella. MOUZ:sta ainoastaan slovakialainen David “Frozen” Cernansky ja AWP-pelaaja Torszi kirjauttivat turnauksesta kovemmat lukemat kuin suomalainen.

Mestaruuden jälkeen MOUZ:lla ja koko CS-maailmalla oli edessään uusi tuntematon. Counter-Strike 2 oli julkaistu syyskuun lopussa samaan aikaan kun EPL:n ratkaisuottelut olivat vielä käynnissä. Counter-Strike: Global Offensiven oli aika siirtyä historian kirjoihin.

CS2:n ensimmäinen huipputurnaus oli vuorossa lokakuun puolivälissä Australiassa. IEM Sydneyn turnaukseen MOUZ joutui lähtemään kuitenkin varamiehisenä, sillä Salo oli estynyt matkustamasta yhdessä joukkueensa kanssa Australiaan. Syynä olivat viisumiongelmat.

Ilman Saloa pelannut MOUZ ylsi lopulta komeasti välieriin, joissa FaZe Clan oli kuitenkin liian kova pala purtavaksi.

Seuraava LAN-turnaus Sydneyn jälkeen odotteli vasta marraskuun alkupuolella. MOUZ pelasikin vielä ennen tulossa olevaa CS Asia Championship -turnausta Thunderpick World Championship 2023 -onlineturnauksessa, jossa matka stoppasi kuitenkin jälleen FaZe Clania vastaan. Tällä kertaa neljännesvälierissä.

Online-turnauksen pettymyksen jälkeen katseet oli käännettävä kohti tulossa olevaa Aasian reissua, kun MOUZ matkusti Shanghaihin pelaamaan kovatasoiseen CS Asia Championship -turnaukseen.

Shanghaissa nähtiinkin sitten parasta Saloa sitten pelaajan liittymisen MOUZ:n ykkösjoukkueeseen. Suomalainen oli joukkueensa tukipilari, kun MOUZ kampesi itsensä aina finaaliin asti.

Valitettavasti vastassa oli jälleen kerran FaZe Clan, joka torppasi tälläkin kertaa MOUZ:n unelmat mestaruudesta. Finaalissa FaZe Clan löysi jälleen lääkkeet MOUZ:n kaatoon tiukan ottelun päätteeksi 2-0.

Hyvin esiintyneen MOUZ:n toinen mestaruus jäi vielä saavuttamatta.

Jimpphat pelasi kuitenkin Shanghaissa loistavasti ollen joukkueensa paras pelaaja. 11 karttaa tuottivat ratingin 1.25 ja mikäli MOUZ olisi voittanut finaalin, olisi suomalainen kruunattu suurella todennäköisyydellä turnauksen MVP-pelaajaksi.

17-vuoden iässä oleva suomalainen tarjoili jälleen CS:n ystäville hurjia teholukemia ja uskomattoman kypsää pelaamista. Suomalainen oli tullut sisään tier1-tasolle vähintäänkin vakuuttavasti.

Tiukka kisakalenteri jatkoi kulkuaan kohti vuoden loppua ja seuraavaksi vuorossa oli Jimpphatin kotiturnaus, Espoossa pelattava Elisa Masters.

Pitkä ja rankka kausi näytti kuitenkin käyvän jo joukkueen voimille. Espoossa nähtiin hämmästyttävän huono MOUZ, joka jäi lopulta kokonaan pudotuspelien ulkopuolella. Joukkue oli kuitenkin ennakkoon turnauksen suurin voittajasuosikki yhdessä ENCEn kanssa.

Jimpphatin esiintyminen Espoossa jätti pienen tahran pelaajan muuten komeasti sujuneeseen syyskauteen MOUZ:ssa. Tilastoihin kirjattiin toinen turnaus, jossa rating jäi alle 1.00.

Oli edessä enää kauden päätösturnaus, Abu Dhabissa pelattava BLAST Premier World Final. MOUZ sai kuitenkin ikäviä uutisia ennen viimeistä turnausta.

Russel “Twistzz” Van Dulkenin menettänyt FaZe Clan nimittäin kaappasi vuosia MOUZ:n ykköstähtenä ja selkärankana pitkään toimineen Frozenin riveihinsä. Maailmanlistan kolmanneksi noussut MOUZ menetti suurimman tähtensä.

Päätösturnaukseen slovakialaisen tilalle stand-in-pelaajaksi tuli ruotsalainen Ludvig “Brollan” Brolin. Odotukset eivät olleet järin korkealla vuoden viimeiseen rutistukseen lähdettäessä.

Brollan pelasi kuitenkin mainion turnauksen Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ja kauden päätösturnauksessa MOUZ onnistui kampeamaan itsensä vielä kerran välieriin asti.

Syyskaudelta jo liiankin tutuksi tullut kuvio kuitenkin toistui, kun vastaan asteli FaZe Clan.

Tuloksena oli jälleen yksi kitkerä tappio FaZelle, tällä kertaa turnauksen välierävaiheessa.

Syyskausi sujui kuitenkin MOUZ:lta jopa paremmin kuin mitä osattiin odottaa. Siuhyn paluun pelinsisäisenjohtajan tontille ja Jimpphatin nostaminen ykkösjoukkueeseen nostivat MOUZ:n potentiaalisten voittajien joukkoon lähdettäessä turnaukseen kuin turnaukseen.

Hiljainen supertähti

“Hän on hiljainen supertähti. Hän ei elvistele tai vaikuta frägääjältä servulla, mutta hän ehdottomasti on huippu frägääjä ja pelaaminen hänen kanssaan on nautinnollista. Jokaisessa tilanteessa jossa hän on, voit odottaa hänen taikovan siitä jotain, vaikka tilanne olisikin todella vaikea. Lisäksi hän on loistava joukkuekaveri. Hän antaa valtavasti joukkueelle, mitä tulee kemiaan ja asenteeseen joukkueessa.”

Nämä olivat MOUZ:n pelinsisäisenjohtajan Kamil “siuhy” Szkaradekin ylisanoja suomalaisesta tähtipelaajastaan. Puolalainen kippari antoi HLTV:lle haastattelun ennen Elisa Masters Espoo -turnausta ja ylisti kovasti hienosti joukkueeseen sisään tullutta Saloa.

Voidaan siis todeta, että nuorempi Salon veljeksistä tuli todella näyttävästi ja ryminällä sisään tier-1 tason turnauksiin ja peleihin. Jimpphat on ennen kaikkea pelaaja, johon oma joukkue voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Lisäksi suomalainen lukee peliä loistavasti.

Jimpphat antoi myös itse haastattelun HLTV:lle marraskuun puolivälissä, kun hän missasi CS2:n ensimmäisen suurturnauksen Sydneyssä.

Haastattelusta paljastui syitä, miksi Salo on niin hyvä pelaaja eikä ole osoittanut juuri minkäänlaista horjumista ottaessaan askeleita kohti maailman terävintä kärkeä.

“Minulla on todella hyvä itseluottamus ja on aina ollutkin, joten se auttoi minua paljon, kun tulin tier-1 tasolle.”

Nämä Jimpphatin sanat jos mitkä kielivät tervepäisestä nuoresta pelaajasta. Itseluottamus, tuo mahtava voimavara, jonka merkitystä CS:ssä ei voi korostaa. Kuten missä tahansa urheilulajissa, et voi luottaa mihinkään tai kehenkään niin paljon kuin itseesi ja omaan tekemiseesi. Itseluottamus on näytellyt suurta roolia Jimpphatin ottaessa paikkansa MOUZ:n ykkösjoukkueesta.

Salon tuloa joukkueeseen helpotti varmasti myös se, että puolalainen Siuhy ja israelilainen XertioN olivat jo ennestään tuttuja pelaajia suomalaiselle ajalta MOUZ NXT:ssä.

MOUZ on myös huippuorganisaatio, jossa tukea vaikuttaa olevan tarjolla pelaajille. Jo MOUZ NXT:ssä pelatessaan Salon ja joukkueen käytössä oli valmentajan lisäksi “Performance Coach”, jonka kanssa pystyi käymään läpi mitä tahansa, myös servun ulkopuolisia asioita.

Nämä ovat tärkeitä asioita kaikille, erityisesti nuorille pelaajille, jotka ottavat ensimmäisiä askeleitaan huipputasolla. Puhuminen poistaa paineita ja auttaa saavuttamaan parhaan mahdollisen tason. Lisäksi pelkkä tieto siitä, että apua on tarvittaessa tarjolla on tärkeää.

Hyppy tier-2-tasolta tier-1-tasolle on iso. Tässä prosessissa itseluottamus auttaa valtavasti huolimatta siitä, että peli itsessään on sama kuin aina ennenkin. Moni muu asia kuitenkin muuttuu. Huipputasolla LAN-turnauksissa pelataan isojen yleisömassojen edessä, vastustajat ovat maailman parhaita ja paineet ovat isompia. Tässä yhtälössä hyvä itseluottamus ja organisaation antama tuki auttavat eteenpäin.

Lisäksi huipputasolle siirryttäessä runsas matkustaminen astuu kuvioihin hotellielämän kanssa, joka aina ole välttämättä yhtä hohdokasta kuin voisi kuvitella.

Samaisessa haastattelussa Jimpphat totesikin siirtymisen tier-1 tasolle olleen varsin kivuton. Lahjakkuus yhdistettynä kypsään mieleen ja itseluottamukseen ovat avain menestykseen.

Lisäksi Jimpphat on nöyrä joukkuepelaaja, joka on parhaimmillaan työstäessään positioita joissa hän pelaa yksin, kuten ankkurin roolit CT-puolella. Pelipaikka voi vaikuttaa katsojan silmään tylsältä, mutta on erittäin isossa roolissa, kun ruvetaan taistelemaan menestyksestä ja voitoista huipputasolla.

Jimpphatin tilastot näyttävät hyviltä vuoden 2023 osalta, mikä ei tule yllätyksenä kenellekään hänen pelejään seuranneelle. Jo taakse jääneen vuoden 2023 rating Jimpphatilla oli 1.18, joka on todella hyvä. Impact-tilasto, joka mittaa avaustappoja, clutcheja ja multi-tappoja on 1.07, ja se on myöskin  hyvä tilasto Jimpphatin roolissa olevalle pelaajalle.

Tilastoja katsoessa on hyvä pitää mielessä Jimpphatin rooli joukkueessa. Suomalaisen tehtävänä ei ole olla top-fräggeri, vaan luotettava ja varma ankkuri. Ankkurin roolissa hyvä itseluottamus korostuu, koska et pääse hakemaan “itseluottamusta” aktiivisesti haastamalla ja hakemalla tappoja.

Salo pelaa mm. Miragen CT-puolella B-paikkaa, jossa tapahtumia on huomattavasti vähemmän kuin muualla kartassa. Esimerkiksi, kun tapahtumat saapuvat Miragen B-paikalle, on Jimpphatin aika loistaa ja sitä loistoa nähtiin pitkin syksyä.

Passiivisen pelityylin timanttisella kosketuksella omaava suomalainen on hiljainen supertähti, joka on omalle joukkueelleen kultaakin arvokkaampi.

Tulevaisuudessa Jimpphatin saavutettavissa on käytännössä kaikki, mitä Counter-Striken parissa voi saavuttaa. Nouseminen maailman parhaaksi pelaajaksi tai maailman parhaaksi rifle-pelaajaksi eivät ole pois suljettuja vaihtoehtoja suomalaisesta puhuttaessa.

Lähde: HLTV, Joni Haapasaari YouTube Kuva: Stephanie Lindgren ESL FACEIT Group