SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Analyysi: Aleksib ja Jimpphat – mitä suomalaisilta voi odottaa CS-major-turnauksessa?
  • Perttu
    Leinonen

Analyysi: Aleksib ja Jimpphat – mitä suomalaisilta voi odottaa CS-major-turnauksessa?

julkaistu: 20.03.2024 17:00

Counter-Strike 2:n ensimmäinen major-turnaus polkaistiinn käyntiin viime sunnuntaina. PGL Major Copenhagen -turnausta on odotettu vesikielellä CS-yhteisön keskuudessa, sillä edellisen kerran major-turnaus pelattiin viime vuoden toukokuussa.

Tanskassa Kööpenhaminassa pelattavassa huipputurnauksessa on 1.25 miljoonan dollarin palkintopotti, josta on taistelemassa yhteensä 24 joukkuetta. Turnauksen huipentavat pudotuspelit pelataan legendaarisella Royal Areenalla.

Suomalaisittain katseet kiinnittyvät erityisesti Aleksi “Aleksib” Virolaiseen ja Natus Vincereen sekä Jimi “Jimpphat” Saloon ja MOUZ:n. Molemmat suomalaiset joukkueineen aloittavat turnauksen suoraan Elimination Stage -vaiheesta, joka alkaa torstaina 21. maaliskuuta. Siellä NaVin ja MOUZ:n lisäksi vastustajia Opening Stagelta odottelevat Spirit, Vitality, Faze Clan, G2, Virtus.pro ja Complexity.

Pelaajatcom näyttää major-turnauksen otteluista puolet Twitch-kanavallaan ja puolet otteluista on katseltavissa puolestaan Elisa Esportsin kanavalla.

Pelaajatcomin lähetyksissä katsojia viihdyttävät selostajakaksikko Arttu “Olvari” Hämäläinen ja Aleksi “Oonraimo” Takkinen. Asiantuntijakaartissa nähdään suomalaisia nykyisiä sekä entisiä CS-pelaajia, kun Olli “sLowi” Pitkänen, Aleksi “allu” Jalli ja Samu “Samppa” Kylmälä ovat vuorollaan tarjoamassa analyysia huippuotteluista.

Millaiset menestymismahdollisuudet suomalaisilla on?

Natus Vincere tai MOUZ eivät kumpikaan kuulu turnauksen suurimpiin ennakkosuosikkeihin. Kuumimmat suosikit löytyvät HLTV:n rankinglistan kärkipäästä. Kolmen kärki Vitality, FaZe Clan, ja Spirit ovat turnauksen suurimmat ennakkosuosikit.

Aleksib ja Jimpphat ovat kuitenkin joukkueineen suosikkeja rankattaessa heti kärjen tuntumassa. MOUZ ja NaVi ovat ennakkosuosikkien isoimmat haastajat yhdessä Virtus.pron ja G2:n kanssa.

Sekä MOUZ että Natus Vincere pystyvät kaatamaan parhaana päivänään kenet tahansa kärkikolmikosta. Tämä vaatii kuitenkin täydellistä onnistumista ja ripausta onnea. Lisäksi pitkän turnauksen aikana vaaditaan tasaisuutta, eikä isoimmille harha-askelille ole varaa.

Vedonlyöntiyhtiöidenkin kertoimien valossa MOUZ ja NaVi ovat voittajasuosikit numero neljä ja viisi. Vitality on isoin suosikki ja perässä tulevat edellä mainitut FaZe Clan ja Spirit.

Natus Vincere

Natus Vinceren vuosi 2024 on ollut hyvä. Se onnistui lunastamaan major-paikkansa RMR-karsinnoista nopeasti, kun se hävisi ainoastaan Virtus.pro:lle. IEM Katowicen turnauksessa ei nähty parasta NaVia ja matka tyssäsi ennen pudotuspelejä.

Vuoden ensimmäisessä turnauksessa BLAST Premier Spring Groupseissa NaVi oli kuitenkin vakuuttava, kun se kaatoi Complexityn ja G2:n kahteen otteeseen.

Syksyllä Oleksandr “S1mple” Kostylievin saappaisiin AWP-pelaajaan roolin hypännyt Ihor “w0nderful” Zhdanov on ollut nappihankinta NaVilta. Nuori 19-vuotias ukrainalainen on ollut painonsa arvosta kultaa joukkueelle. W0nderful on todistanut arvonsa ja osoittanut olevansa pelaaja johon voi luottaa tiukoissakin paikoissa.

NaVi on saanut valmistautua kaikessa rauhassa kohti kauan odotettua major-turnausta. Aika on taatusti käytetty hyödyksi hiomalla omaa peliä entistäkin paremmin uomiinsa. Aleksib:llä on käsissään joukkue, joka puhaltaa yhteen hiileen ja on hitsautunut hyvin toimivaksi yksiköksi.

Oleksandr “S1mple” Kostylievin tilanne on toisaalta saattanut aiheuttaa jonkinmoista porinaa NaVin joukkueessa. Megatähti on edelleen NaVin pelaaja ja organisaatiolla on tiukka paikka edessään miettiessä, mikä ukrainalaisen kohtalo on.

Lisäksi sosiaalisessa mediassa on pyörinyt jonkinasteisia huhuja, joiden mukaan Valeriy “b1t” Vakhovskiy olisi jättämässä joukkueen major-turnauksen jälkeen. Huhut kuuluvat vahvasti CS:n arkipäivään, mutta nuoren 21-vuotiaan ukrainalaisen menetys olisi NaVi:lle kova takaisku.

Menestyminen major-turnauksessa on kuitenkin asia, joka hitsaa NaViakin joukkueena entistä isommin yhteen. Kaikilla on sama tavoite ja sen eteen paiskitaan hommia niskalimassa.

MOUZ

MOUZ:n vuosi 2024 on sujunut myöskin suotuisissa merkeissä. Joukkue ylsi IEM Katowicen turnauksessa aina välieriin saakka ja RMR-karsinnat joukkue selvitti suoraan kolmella voitolla. RMR-karsinnoissa kaatui mm. vuoden kuumin joukkue Spirit puhtaasti 2-0.

MOUZ toipui yllättävän hyvin tähtipelaajansa David “frozen” Cernanskyn menetyksestä. FaZe Clan nappasi slovakialaisen viime vuoden lopulla riveihinsä ja MOUZ oli pakotettu etsimään uutta pelaajaa.

Stand-in-pelaajaan rooliin kauden päätösturnaukseen BLAST Premier World Finalsiin saapunut Ludvig “Brollan” Brolin antoi sen verran loisteliaat näytöt, että ruotsalainen lainattiin Ninjas in Pyjamasista pidemmäksi aikaa MOUZ:n.

Vasta 21-vuotiasta Brollania pidettiin Fnatic vuosinaan Ruotsin CS:n isoimpana tulevaisuuden nimenä. Siirto Ninjas in Pyjamasiin ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Brollanin pelin taso laski kuin lehmän häntä samaan aikaan, kun Ninjas in Pyjamas seilasi kriisistä toiseen. Lopulta edessä oli penkitys NIP:stä.

Nyt ruotsalainen tuntuu löytäneen itselleen jälleen uuden kodin. Taso, joka nosti aikoinaan nuoren miehen nimen kaikkien huulille on jälleen lähempänä kuin aikoihin.

Nuori Jimpphat on MOUZ:n tärkeimpiä pelaajia. Nuoresta iästään huolimatta suomalainen pelaa uskomattomalla varmuudella tilanteessa kuin tilanteessa ja on joukkueensa kantavia voimia turnauksesta toiseen.

MOUZ:n pelinsisäinenjohtaja Kamil “siuhy” Szkaradek on pelin tulevaisuuden kuumimpia IGL-nimiä. Nuoren puolalaisen johdattaman joukkueen keski-ikä on ainoastaan 20.4 vuotta. Nuoret pojankoltiaiset ovat hitsaantuneet kuitenkin hyvin yhteen ja joukkueessa vallitsee silminnähden loistava ilmapiiri.

Nuorilta pelaajilta uupuu kuitenkin kokemusta verrattuna muihin turnauksen ykkössuosikkeihin.  Kokemusta on kiitettävästi, mutta kun vastapuolella on heittää kehiin Finn “karrigan” Andersenin ja Nikola “NiKo” Kovacin kaltaisia kokeneita sotaratsuja, kalpenee MOUZ tässä vertailussa selvästi.

Kuinka pitkälle nuoruuden into ja hulluus voi kantaa? Henkistä kanttia tullaan, joka tapauksessa vaatimaan MOUZ:lta mikäli se mielii menestyä Kööpenhaminassa.

Sekä Jimpphat, että Aleksib, ovat joukkueineen hyvin samankaltaisissa lähtöasemissa kohti CS2:n ensimmäistä major-turnausta. Joukkueet ovat ns. ennakkosuosikkien ykköshaastajia.

Major-turnauksen voittoon, saati finaaliin pääsyyn, molemmat joutuvat kuitenkin venymään äärimmilleen. Vitality, FaZe Clan ja Spirit ovat ennakkoon ne joukkueet, joista ainakin yhden tai useamman on kaaduttava, mikäli haluaa turnauksen voittaa.

Jokainen näistä joukkueista on voitettavissa, mutta mukana on tämän lisäksi vielä 20 muuta nälkäistä joukkuetta, jotka janoavat menestystä suurturnauksesta.

Molempien suomalaisten edustamien joukkueiden voi odottaa etenevän kuitenkin vähintään pudotuspelivaiheeseen suurella todennäköisyydellä. Se mitä pudotuspelit tuovat mukanaan riippuu paljon päivän kunnosta ja henkisen kantin kestävyydestä.

Vaikka Jimpphatin tai Aleksib:n major-voitto onkin kaukainen ajatus, se ei ole kuitenkaan mahdottomuus.

Kuvat: BLAST & MOUZ