SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
4:3 vai 16:9? Nämä ovat resoluutioiden erot CS:GO:ssa
  • Juuso
    Syngelmä

4:3 vai 16:9? Nämä ovat resoluutioiden erot CS:GO:ssa

julkaistu: 26.07.2021 21:00

CS:GO’sta löytyy monia resoluutioita ja kuvasuhteita. Kuvasuhde voi olla laaja (16:9), kapea (4:3, 5:4), venytetty (4:3, 5:4) tai jotain näiden väliltä (16:10). Mutta mitä hyötyä ja haittaa on pelata esimerkiksi venytetyllä 4:3-resoluutiolla? Miksi 1280×960 (venytetty 4:3) on ammattipelaajien kesken suosituin resoluutio? Minkä takia vielä vuonna 2021 vain murto-osa pelaa Counter-Strikea heikommalla resoluutiolla eikä teräväpiirtona?

Yksi tunnetuimmista argumenteista on se, että Counter-Strike 1.6 aikana pelinäytöt olivat 4:3-resoluutioisia, joten CS:GO’hun siirryttäessä ammattipelaajat muuttivat pelin resoluution 4:3-kuvasuhteeseen vanhasta tottumuksesta. Monet pelaajat ovat kuitenkin aloittaneet uransa vasta CS:GO’sta ja pelaavat silti 4:3-resoluutiolla. Miksi?

Kun resoluutiota ja pelikuvaa venytetään (4:3, 5:4 ja 16:10) tähtäin muuttuu paksummaksi, hahmojen modeelit näyttävät isommilta ja peli liikkuu nopeammin. Vaikka hahmojen modeelit ovat isompia, niiden hitbox ei kuitenkaan kasva. Tämä luo pelaajille kuitenkin apua tuovan illuusion, joka auttaa ampumaan vastustajia nopeammin päähän.

Useat pelaajat venyttävät resoluutiota lisäksi sen takia, että he pitävät nopeammasta pelaamisesta. Esimerkiksi nykyään Valorantia Sentinelsia edustava Tyson “TenZ” Ngo edusti aikaisemmin Cloud9-joukkuetta Counter-Strikessa. Hän kertoi pelaavansa venytetyllä 4:3-resoluutiolla (1280×960), koska hahmomodeelit näyttävät suuremmilta ja peli liikkuu nopeammin, jolloin on hänen mielestään hauskempi pelata.

Mikäli 4:3-resoluutiota ei venytetä, näytölle jää mustat palkit (black bars) sekä vasemmalle että oikealle laidalle. Useat AWP-pelaajat käyttävät tällaista black bars -resoluutiota, jotta he voivat keskittyä ainoastaan näytön keskiosaan. Kun resoluutiota ei venytetä koko näytölle, myös hahmomodeelit liikkuvat hitaammin. Ne näyttävät kuitenkin yhtä kapeilta kuin laajakuvaresoluutiolla. Esimerkiksi Gambitin AWP-tähti, Dmitry “sh1ro” Sokolov, pelaa tällaisella kuvasuhteella.

Laajakuvan (16:9) etu on se, että pelaaja näkee enemmän ja laajemmin kuin pienemmällä kuvasuhteella pelaava. Vuosien saatossa on nähty tilanteita, joissa kaksi eri joukkueissa pelaavaa pelaajaa on ohittanut toisensa lähietäisyydeltä huomaamatta. Lähetyksissä tämä on näyttänyt huvittavalta, sillä ammattiottelut lähetetään aina laajakuvana. Monet pelaajat näkevät siis pelin eri tavalla kuin katsojat, johtuen heidän omista asetuksistaan. Esimerkiksi vuoden 2015 ottelussa suomalainen Aleksi “allu” Jalli ei nähnyt häntä ohittanutta Vladyslav “bondik” Nechyporchukia. Tuolloin selostajat pystyivät vain hokemaan “4:3! 4:3! Ei voi olla totta!”

Laajakuvaresoluutio näyttää luonnolliselti paremmalta, mutta se ei ole usean mielestä kovin tärkeää Counter-Strikessa. Tärkeänä pidetään sitä, miten sulavasti peli pyörii (FPS = frames per second). Laajakuvaresoluutio rasittaa tietokonetta enemmän, jolloin on parempi pudottaa tarvittaessa resoluutiota. Toisaalta CS:GO ei ole kaikkein parhaiten optimoitu peli, joten pelin FPS-lukemien perusteella ei kannata miettiä vielä koneen vaihtoa.

Mikään resoluutio ei kuitenkaan ole toista parempi. Kyse on maku- ja tottumisasioista. Laajakuvana pelaavat esimerkiksi mousesportsin Robin “ropz” Kool ja Virtus.pron Mareks “YEKINDAR” Gaļinskis. 16:10-resoluutiolla on pelannut jo vuosia Liquidin Jonathan “EliGE” Jablonowski. Suosituimmalla 1280×960 (4:3) venytetyllä resoluutiolla pelaa esimerkiksi Na’Vin Aleksandr “s1mple” Kostyliev.

Ammattilaisten käyttämät resoluutiot ja muut asetukset voit katsoa ProSettings-sivuston kattavalta listalta.

Lähde: esports.com, BetWay, TalkEsports, ProSettings

Kuva: HAVU Gaming

Tuoreimmat uutiset: